Facebook hozzászólás
739

#KARANTÉNKAJA - 1. RÉSZ

Mit főznek az Instagramon?

A négy fal között maradás kényszere az otthoni főzést is magával hozta.

Új hastagekkel lett gazdagabb az elmúlt hetekben az Instagram. A képmegosztó oldalra tömegével töltenek fel például #karanténkaja, #karanténkonyha, #karanténkajatipp hasteggel ellátott fotókat.

Most ezekből szemezgettünk. Gyűjtésünkbe kizárólag olyan posztokat igyekeztünk beválogatni, amelyek mellett recept is található, könnyebbséget adva azoknak, akik elkészítenék az alábbi ételek valamelyikét.

A levestől kezdve, a főételen át, néhány desszertig, itt van pár receptötlet:

Bableves csipetkével

View this post on Instagram

𝐶𝑠𝑖𝑝𝑒𝑡𝑘é𝑠 𝑏𝑎𝑏𝑙𝑒𝑣𝑒𝑠 🌱⁣ Mivel hétfőn nem sikerült vöröslencséhez jutnom, így a mélyhűtőből rám kacsintó babot vettem elő levesnek. 🙂Igazából nem igényel sok alapanyagot sem, nálunk most csak sárgarépából, babból és csipetkéből készült. No meg egy kisebb fej hagymát dobtam még bele. 🧅⁣ ⁣ Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen nagyjából április-májustól kezdődően folyamatosan kapjuk otthonról az ellátmányokat – friss zöldborsó, fejtett bab, eper, hagyma, burgonya, tojás stb. Szezonálisan éppen ami jut. ☺️Így ezeket előszeretettel fagyasztom le, hiszen bármikor évközben van mihez nyúlni. Most ebben az átmeneti állapotban pont kapóra is jönnek, arról nem is beszélve, hogy legalább kiürül a mélyhűtő és lesz hely az idei friss termésnek! 👌🏻⁣ Már csak azt nem tudom, hogy az 5 doboznyi eperrel mit fogok kezdeni. 😅 csak vicceltem, már erre is vannak ötleteim 😁⁣ ⁣ ⁣ ⁣ #mutimiteszel #bableves #retrokaja #karanténkonyha #csináldmagad #főzzotthon #ebéd #ebédtipp #lunchideas #easyrecipe #készítsgyorsanfinomat #hüvelyesekatányéron #foodphotos #foodphotooftheday #egyélhúsmentesen #meatlessmeal #egyélzöldséget #egyéllevest #onmyplate #karanténkaja #miteszikadietetikus #instafoods #ételfotó #mik_gasztro #gastronomy #foodblogfeed #stilllifephotos

A post shared by M Nikoletta | Dietetikus (@nikolettadiet) on

 

Mézes-mustáros tarja pirított zöldségekkel

View this post on Instagram

Mai ebéd: mézes-mustáros tarja pirított zöldségekkel 🥕🥩 A tarjaszeleteket bekentem mézzel és mustárral (a gyömbéres mézből csorgattam rá), majd serpenyőben olajon mindkét oldalára pár perc alatt kérget sütöttem. 200 fokra előmelegített sütőben, sütőpapíros tepsiben fólia alatt 20 percet sütöttem. A répát és cukkinit krumplihámozóval felcsíkoztam, az újhagymát felkarikáztam, a céklát apró kockákra vágtam, és az egészet megpirítottam olajon, köménymaggal megszórva. Imádom a karamellizált répát, erre mindig rá kell jönnöm 😍 // 🇺🇸 Roasted collar with honey and mustard, with grilled vegetables . . . #quarantinebody #házimenza #kitchenquarantine #karanténkonyha #karantén #karanténkaja #zöldség #egészség #egészségestáplálkozás #egészségeséletmód #diéta #fogyás #szénhidrátcsökkentett #szénhidrátszegény #köret #mutimiteszel #mutimiteszel_fitt #mutimitsütsz #mik_gasztro #gasztro #főzés #egyélcsakcsillagom #healthyfood #healthylifestyle #eatyourveggies #eatyourgreens #colorfulplate #cékla

A post shared by Oláh Szofi | Lowcarb & Keto (@egyelcsakcsillagom) on

 

Sárgaborsó főzelék

View this post on Instagram

#válságkaja Karanténban lehet olyan kajákat enni, ami hirhedten puffaszt. Nekem ilyen a sárgaborsó, vagy felesborsó. Amugy semmi extra kis kaja. Van, aki beáztatja egy éjszakára, van, aki egyből a fazékba rakja. Én az ékszakai fürdőzéses megoldást választottam. Tehát, 500 g sárgaborsót annyi vízben, hogy ellepje áztattam egy éjen át. Másnap hagymát apróra vágtam, olajon megpirítottam, majd mehet rá a pirospaprika, meg egy kis víz, mintha pörköltalapot készítenénk. Ahogy a vízzel összerottyant a paprikás hagyma, ment bele a borsó, só, és kb 2.5 liter víz, 2 gerezd zúzott fokhagyma, némi bors. Amikor már majdnem elfőtt a víz, akkor kb a borsó is megpuhult. Amikor késznek értékeled, akkor egy kis pohárnyi vízben egy evőkanál lisztet elkeversz és ezt hozzáadod a borsóhoz. Ha már rendesen pöfékel, akkor kész. Persze közben illik, főleg a vége felé gyakran kevergetni. Feltétnek én szalonnát pirítottam, hagymát félbe vágtam, majd szépen vékonyan felszeleteltem, rá a szalonnára és megspékeltem egy kis csípős kolbásszal. Isteni igazi #házimenza "fílingje" van. Jó étvágyat! #különckirálylány #karanténkaja #karanténkonyha #sárgaborsó #főzelék #egyszerű #egyéljót #recept #mikgasztro #mik_gasztro #instahun #magyarkaja #magyarblog #menza #kajafotó

A post shared by különc királylány (@kulonckiralylany) on

 

Paradicsomos csirkecomb, sült karfiolos salátával

View this post on Instagram

#karanténkajatipp⁣ #lisztmentes #cukormentes #egészséges⁣ ⁣ 𝐏𝐚𝐫𝐚𝐝𝐢𝐜𝐬𝐨𝐦𝐨𝐬 𝐜𝐬𝐢𝐫𝐤𝐞𝐜𝐨𝐦𝐛, 𝐬ü𝐥𝐭 𝐤𝐚𝐫𝐟𝐢𝐨𝐥𝐨𝐬 𝐬𝐚𝐥á𝐭á𝐯𝐚𝐥⁣ 🍅🐥 ⁣ Paradicsomos csirkecomb⁣ ⁣ Hozzávalók⁣🧺 0,5 kg bőrös csirkecomb⁣ 0,5 l paradicsomszósz⁣ 3 gerezd fokhagyma⁣ kakukkfű⁣ oregánó⁣ só⁣ olivaolaj⁣ 1,5 dl víz⁣ ⁣ Elkészítés👩🏻‍🍳⁣ Csirkecombokat besózzuk, a paradicsomba belenyomjuk a fokhagymákat és hozzáadunk 1,5 dl vizet. Egy tepsibe belerakjuk a combokat bőrös felével felfelé, ráöntjük a paradicsomos szószt, majd megfordítjuk olivaolajjal meglocsoljuk és megszórjuk a fűszerekkel. Ha ez megvan még ráöntünk 1 dl vizet és bőrös felével lefelé a sütőben 150 fokon 80 percig sütjük. Utána kivesszük megfordítjuk a húst és bőrös felével felfelé 200 fokon 20 percig sütjük. ⁣ ⁣ Sült karfiol saláta⁣🥬 ⁣ Hozzávalók⁣🧺 1 fej karfiol⁣ 10 szem koktél paradicsom⁣ olivaolaj⁣ pirospaprika/cayenne bors/füstölt paprika⁣ fokhagyma por⁣ bazsalikom⁣ madársaláta (igazából bármilyen saláta)⁣ Öntet⁣ 1,5 dl olivaolaj⁣ 3 ek mustár⁣ stevia – ízlés szerint⁣ 1 kk almaecet⁣ ⁣ Elkészítés👩🏻‍🍳⁣ a karfiolokat rózsáira kell szedni, paradicsomot félbe vágni és egy tepsire tenni. Ezután meg kell locsolni olivaolajjal, sózzuk, rámegy a paprika/bors és bármilyen fűszer amit el tudtok képzelni. Összeforgatjuk, hogy minden részét bevonja az olaj és a fűszer. Ezután berakjuk a sütőbe és 180 fokon 18-20 percig sütjük. Közben összekeverjük az öntethez szükséges összetevőket. Amint elkészült a karfiol összekeverjük a salátával leöntjük a dressinggel és kész is 🙂 #rékifőzte #karanténkaja #quarantine #food #foodgram #healthyfood #healthy #mik #mik_gasztro #mikgasztro #mutimiteszel #mutimiteszel_fitt #mutimiteszel_mentes #instafood #foodporn #gasztro #gasztrofoto #gasztroangyal #gasztroblogger

A post shared by Rékifőzte👩🏻‍🍳 (@rekifozte) on

 

 

Spenótos rizottó

View this post on Instagram

☝️15 perc, nem több! 😃 Épp ennyi időt szántam az ebéd elkészítésére, mégis lenyűgöztem a pasikámat. 🙋‍♂️😅 . . 🌱SPENÓTOS-TARTÁROS RIZOTTÓ (2 főre)➡️: ✅2db zacskós rizs ✅300g bébispenót ✅1 csokor friss medvehagyma ✅2dl #thebridgebiohungary kókusztejszín ✅3 evőkanálnyi SzafiReform tartármártás ✅1 evőkanál SzafiFree sörélesztőpehely. . . Amíg a zacsis rizs a tűzhelyen rotyogott, megcsináltam a szószt. A medvehagymát, és a spenótot feldaraboltam, majd pici vízzel, lefedve párolni kezdtem. Amint összeesett (kb. 2 perc), sóztam, felöntöttem a tejszínnel, és így főztem tovább fedő nélkül pár percet. Hozzáadtam a tartármártást, és a sörélesztőpelyhet, 1 percet főztem így is (tőlük lett iszonyú finom, krémes a szósz!). Ebbe a szószba forgattam bele a megfőtt rizst, és már ettük is. Nagyon-nagyon finom! 🤤 . . 👉Itt vásárolunk ❤🛒 @dietastermekekwebshop : https://www.dietas-termekek-webshop.hu/szafi_fitt_szafi_free_termekcsalad. . . #szafifree #szafireform #szafiéletmód #szafiközösség #csakaszafi #gluténmentes #mindenmentes #vegán #egészségeséletmód #életmódváltás #egészségestáplálkozás #tudatostáplálkozás #szponzoralttartalom #dietastermekekwebshop #mutimiteszel_fitt #mutimiteszel_mentes #karanténkaja #fitdepo

A post shared by Éva Pálinkás (@fitdepo) on

 

Tortilla lap

 

Aranygaluska vaníliasodóval

View this post on Instagram

#karanténkajatipp⁣ #cheatday ⁣ 𝐀𝐫𝐚𝐧𝐲𝐠𝐚𝐥𝐮𝐬𝐤𝐚 𝐯𝐚𝐧í𝐥𝐢𝐚𝐬𝐨𝐝ó𝐯𝐚𝐥⁣🥮 ⁣ Hozzávalók aranygaluskához🧺(3 adag)⁣ 250 g liszt⁣ 1 csipet só⁣ 1,5 ek cukor⁣ 1,5 db tojássárgája⁣ 125 ml tej⁣ 25 g vaj⁣ 12,5 g élesztő⁣ 𝘛é𝘴𝘻𝘵𝘢 𝘴𝘻ó𝘳á𝘴𝘩𝘰𝘻⁣ 60 g darált dió⁣ 1,5 ek porcukor⁣ 50 g vaj⁣ ⁣ hozzávalók vaníliasodó⁣🧺 3 db tojássárgája⁣ 300 ml tej⁣ 3 csapott ek cukor⁣ 1 db vaníliarúd⁣ fahéj⁣ 0,5 tk keményítő⁣ ⁣ ⁣ 𝘈𝘳𝘢𝘯𝘺𝘨𝘢𝘭𝘶𝘴𝘬𝘢⁣🥮 1 dl langyos vízbe belerakunk 1 ek lisztet, 1 tk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. 10 percre meleg helyre rakjuk Addig a tésztához egy tálban összekeverjük a többi hozzávalót. Amint letelt a 10 perc hozzáadjuk a tésztához az élesztőt és 10 percig gyúrjuk, addig míg szép fényes tésztát nem kapunk. Ha ez megtörtént 1 órás kelesztés következik. Utána kinyújtjuk 4-5 cm vastagságúra és kör alakokat szaggatunk belőle. A sütőformát közben kivajazzuk, a diót összekeverjük a porcukorral és megolvasztjuk a vajat.Elkezdjük szépen egymás mellé rakni a formákat és rétegenként vajazzuk és a diós porcukorral megszórjuk. Nagyjából másfélszeresére fog nőni a formában. Ha megtörtént a rétegezés még 30 percet kelesztjük. Utána pedig 170 fokon 30-35 percet sütjük⁣ 𝘝𝘢𝘯í𝘭𝘪𝘢𝘴𝘰𝘥ó⁣ Felrakunk egy lábosban vizet melegíteni- a vízgőz felett fogjuk kikeverni a sodót. Egy másikban pedig a tejet melegítjük, figyelni kell rá, hogy 50-60 foknál ne legyen melegebb a tej. Egy fém tálba beletörjük a tojásokat, csak a sárgájára lesz szükség, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát (lehet aroma is) és a fahéjat. Szinte már habosra keverjük. A tálat a vízgőz felé rakjuk (ne lobogjon a víz) átkeverjük a tojásos szószunkat és szépen lassan elkezdjük hozzáadagolni a tejet, folyamatos kavarás mellett. Amikor már az összes tejet hozzáadtuk, egy kis tálba kiveszünk a szószból nagyjából 1-1,5 merőkanálnyit és ehhez hozzáadjuk a keményítőt, amit csomómentesre keverünk. Ha ez megtörtént hozzáadjuk a vanília sodóhoz és 15 percen keresztül a vízgőz felett kevergetjük. Ha elértük a megfelelő sűrűséget készen van a vaníliasodónk. #rékifőzte #karanténkaja #aranygaluska #food #foodgram #dessert #mik #mik_gasztro #mikgasztro #mutimiteszel #mutimitsütsz #instafood

A post shared by Rékifőzte👩🏻‍🍳 (@rekifozte) on

 

Tönköly zsemle

View this post on Instagram

A jelen helyzetre tekintettel, olyan receptekkel, tippekkel, ötletekkel segítünk benneteket amiket az otthon elhagyása nélkül tudtok megvalósítani🏠. Ilyen a mai egyszerū RECEPT. ✔️alakbarát ✔️gyorsan elkészül ✔️finom TELJES KIÕRLÉSŪ TÖNKÖLY ZSEMLE🥯 * 15 dkg teljes kiőrlésű liszt * 15 dkg tönköly liszt * 3 dl kefír * 1 teáskanál só * 1 késhegynyi szódabikarbóna * 1 marék szezámmag,mák vagy egyéb mag ami van otthon 1️⃣A kétféle lisztet keverjük el a sóval és szódabikarbónával. Adjuk hozzá a kefirt és a durvára tört tökmagot, és egy kézi mixer dagasztó karával vagy egy fakanállal dolgozzuk össze. Jól kilisztezett deszkára borítjuk a ragacsos tésztát,kicsit átgyúrjuk és 8 egyenlő részre osztjuk. 2️⃣Lisztes kézzel megformázzuk a zsemléket. 3️⃣Mindegyik tetejét vágjuk be keresztbe és szórjuk meg magvakkal és egy kis liszttel.
 4️⃣200 C-os előmelegített sütőbe 25 perc alatt készre sütjük. Ha elkészíted mutasd meg nekünk vagy jelölj meg minket📲🥯. www.dorottyaeletmod.com

A post shared by DOROTTYA ÉLETMÓD (@dorottyaeletmod) on

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!