Mustárkapitány hústekercse
A különféle hústekercsek szeretete egészen a gyerekkoromig nyúlik vissza, Apukám nagy mestere ezeknek az ételeknek. Amikor megkérdezte, hogy mi legyen az ebéd gyakran kértünk hústekercset.
Hozzávalók:
személyenként kb 1-2 karaj szelet
1 kg hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 dl alaplé,
2 dl száraz fehérbor
mustárok tetszés szerint, én az alábbiakat használtam:
Univer (klasszik) és kétféle Dijoni (egy kicsit csípős, meg egy erős)
3 dl főzőtejszín
só
bors
petrezselyem
Elkészítés:
A neked tetsző mustárokból készíts egy keveréket, annyit, hogy a hússzeletekre és a mártásba is jusson belőle. Érdemes az alap változatból készíteni a bázist, és ezt feldobni egy-két különlegesebb fajtával.
A hússzeleteket kiklopfolom, majd jöhet a fűszerezés: hogy megkönnyítsem a saját dolgom, az első szelet hús alját sózom és borsozom, majd bekenem a mustárkoktéllal, az ezután következőknek mindig csak az egyik felét kenem meg, és egymásra tornyozom.
Hagyom, hogy álljon kb fél órát. A hagymát közben felszeletelem, olajon üvegesre párolom, hozzáadom a szétnyomott fokhagymást is, és még kb. 10 percig párolom, majd a kis csipetnyi mennyiségeket kiveszek belőle és beletekerem a hústekercsekbe. Minden tekercsen egy cérnát tekerek végig, érdemes egy irányban, hogy utána könnyű legyen majd leszedni.
A tekercseket beleteszem a hagymához és fehéredésig pirítom, majd felöntöm egy kevés alaplével és fehérborral, majd lassan főzöm, amíg a hús puha nem lesz és a hagyma pedig gyakorlatilag szétfőtt.
Közben sózom, borsozom, ízesítem. Kiveszem a tekercseket, amíg a tejszínt elkeverem a szaftban, mehet bele egy kevés friss petrezselyem is.
Tálaláshoz a tekercseket ferdén felvágom és a tál egyik felébe állítom, jöhet mellé a mártás.
Köretnek én rusztikus széles metéltet, papardellét tálaltam mellé.
Hozzászólás zárolva.