TERMÉSZETES GYÓGYMÓD
Napi egy alma az orvost távolt tartja
Egyes élelmiszerek fogyasztása jótékony hatással van a magas vérnyomásra. Ezt bizonyos jelekből eddig is sejtettük, de most egy angol kutatás tudományos bizonyítékokkal is szolgált.
A teában, bogyókban és almában gazdag étrend csökkentheti a vérnyomást – derül ki abból a tanulmányból, amely az Egyesült Királyság lakosságának étkezési szokásait vizsgálva állítottak össze. A felmérést több ezer brit polgár bevonásával végezték el, és az eredményről a The Guardian számolt be.
Az olyan ételek és italok, mint például a tea, az alma, a szőlő, a vörösbor és a kakaó flavan-3-ols-ot tartalmaznak, ezek olyan természetben előforduló vegyületek, amelyek olyan növényekben találhatók meg, amelyek fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát jelentősen csökkentik.
A korábbi nagyszabású kutatásoktól eltérően, amelyek egyfajta önbevalláson alapultak, vagyis a fogyasztók étkezési naplót vezettek, ez a tanulmány táplálkozási biomarkerek felhasználásával mérte a flavan-3-ols-ok bevitelét.
A tanulmány két flavan-3-ols biomarker jelenlétét kereste közel 26 ezer norfolki felnőtt vizeletmintájában, és vizsgálta a vérnyomásukat. A kutatók azt találták, hogy a vérnyomás különbsége a legalacsonyabb 10 százalékos flavan-3-ols bevitel és a legmagasabb 11 százalékos bevitel között 2 és 4 Hgmm között volt.
A tanulmány vezető szerzője, Prof Gunter Kuhnle, a Readingi Egyetem táplálkozási szakértője szerint a flavan-3-ols bevitel és a vérnyomás közötti összefüggés állandó maradt az életmódbeli tényezők változatlansága esetén is.
A flavan-3-ols fogyasztása kulcsfontosságú, tette hozzá Kuhnle. „Néha azt látom, hogy az emberek azt mondják, hogy csokoládét kell fogyasztania, hogy egészséges flavan-3-ols-hoz jusson hozzá a szervezet, de ahhoz, hogy elérje a szükséges hatást, abból olyan mennyiséget kellene enni, hogy a magas cukor- és zsír tartalom miatt az már lerontaná annak eredményességét.
A flavan-3-ols bevitele esetén a hatás egyértelműbb volt a magas vérnyomásban szenvedő betegeknél. A nőknél ráadásul erőteljesebbek voltak, bár Kuhnle szerint nem világos, hogy miért. Hozzátette, hogy további vizsgálatokra van szükség annak meggyőző bizonyításához, hogy a magasabb flavan-3-ols bevitel közvetlenül javítja a vérnyomást.
Hozzászólás zárolva.