Narancsos, diós rugelach
A rugelach lengyel származású hanukai sütemény, Tubisvát, azaz a fák ünnepére szokták elkészíteni a zsidó konyhákban. Modern változata krémsajttal készül, ettől egy kicsit nehéz bánni a tésztájával, de egyrészt a probléma orvosolható a tészta néhány órán át való hűtésével, másrészt az eredmény annyira finom, hogy nincs az a nehézség, ami megakadályozhatna az elkészítésében.
Hozzávalók:
12,5 dkg puha vaj
12,5 dkg szobahőmérsékletű mascarpone/natúr philadelphia krémsajt
5 dkg porcukor
csipet só
kb. 18-20 dkg gluténmentes liszt (nálam Schar Mix B, könnyen gyúrható és nem túl lágy tésztát kell kapnunk)
darált dió
szilvalekvár
narancsos marcipánkrém (Szamos), de lehet narancslekvár és darált mandula is
Elkészítés:
A tésztához a vajat, a mascarponét és a porcukrot kikeverjük, hozzáadjuk a csipet sót és fokozatosan adagolva a lisztet úgy, hogy egy könnyen gyúrható, de nem túl lágy tésztát kapjunk. A tésztát folpackba csomagoljuk, és egy órára hűtőbe tesszük. Egy óra elteltével a tésztát a hűtőből kivesszük és két részre osztjuk. Mindkét részből egy kb. 25-30 cm-es kört nyújtunk. A nyújtást érdemes két folpack réteg között végezni, mivel a tészta eléggé ragad. Az egyik kört megkenjük a narancsos marcipánkrémmel és megszórjuk darált mandulával (az ínyencek még kandírozott narancsdarabkákat is szórhatnak rá), a másikat megkenjük a kissé sűrűbb szilvalekvárral és darált dióval hintjük. A köröket cikkekre vágjuk és a szélétől a közepe felé haladva a cikkeket feltekerjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük. A töltelék természetesen szabadon választható, ízlés szerint variálható! Ebből az adagból nekem 32 db kiskifli lett.
Forrás: majomkenyer.hu
Hozzászólás zárolva.