Nyári rakottas
Amikor beköszönt a kánikula, sokan szembesülnek azzal, hogy kevesebb étellel is beéri a szervezetük, és a könnyebb fogásokat választják szívesebben. Nyáron a természet nagyon sok ízes, lédús gyümölccsel elkényeztet bennünket, de azért néha bizony kell valami tartalmasabb étel is a gyomorba. Nem kell feltétlenül óriási lakomákra gondolni, de a tápanyagbevitel szempontjából jó, ha ügyesen sakkozunk a fehérje-szénhidrát párossal. Ám akkor sincs veszve minden, ha a húst nem szívesen tesszük a tányérunkra.
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol és 1 fej brokkoli
- 1 doboz gabona fasírtpor – magyaros
- 150 g rizs
- 150 g reszelt sajt
- 1 nagy pohár tejföl
- só
A rizst készre főzzük. A karfiolt és a brokkolit rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben félpuhára főzzük. A fasírtport az előírásnak megfelelően vízbe áztatjuk, fűszerezni nem szükséges. Amikor mindent készre főztünk, kezdődhet a rétegek összeállítása.
Először a karfiol és a brokkoli felét helyezzük váltakozva a tepsi vagy tűzálló tál aljára, erre jön a rizs fele, majd a fasírt alap. Ennek a tetejét meglocsoljuk egy kis tejföllel, majd újra rizs, és a tetejére a maradék zöldség. A többi tejföllel jól beborítjuk, és mehet a sütőbe. 180 fokon 20 percig sütjük. Az utolsó 5 percben a tetejére szórjuk a reszelt sajtot, aranybarnára pirítjuk.
Ugye milyen egyszerű? Akár cukkinivel, padlizsánnal, patisszonnal vagy zöldbabbal is kipróbálhatjuk ezt a remek fogást, a variációk száma szinte végtelen!
Ma már nem csak a vegetáriánusok használják szívesen a húspótló készítményeket, hiszen praktikus felhasználhatóságuk miatt a hagyományos konyhát vivő háziasszonyok nagy kedvence is lehet egy-egy termék. És hogy mitől lehet hasznos a kamra polcán például egy gabonából készült fasírtpor? Néhány érv mellette: a friss hússal ellentétben bármikor a rendelkezésünkre áll, sokáig eltartható, egészséges összetevőkből készítik, sokféleképpen variálhatóak.
Élvezzük a nyarat, könnyedén, könnyű finomságokkal! Ezt kívánja az Arteregótól Freund Judit, a rakottas megálmodója.
Még több recept itt!
Ha ez ízlett, próbálj ki egy másik nyári zöldséges receptet
Hozzászólás zárolva.