Nyári salátaleves
Salátából nemcsak salátát, hanem főzeléket, sőt most éppen egy könnyű nyári levest készíthetünk. Állítólag a fogyókúrázók nagy előszeretett fogyasztják, hetente többször is…
Hozzávalók:
- 1-2 evőkanál vaj vagy margarin,
- 1 fej vöröshagyma,
- 25 deka burgonya,
- 4 evőkanál zabpehely,
- 1/2 l zöldség- vagy húsleves
- (kockából is jó), só,
- frissen őrölt bors,
- 1 csipet őrölt szerecsendió,
- 1 csipet cayenne-i bors,
- 1 csipet cukor,
- 1 fejes saláta,
- 11 pohár tejszín,
- 4 tojássárgája,
- 2 csésze pirított fehér kenyérkocka (kruton).
Elkészítése:
A fazékban felhevített vajon vagy margarinon a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk. A megmosott, meghámozott és kockákra vágott burgonyát rövid ideig a hagymával együtt pároljuk. Meghintjük a zabpehelylyel, kissé megpörköljük, az egészet zöldség- vagy húslevessel feleresztjük, sóval, borssal, szerecsendióval, cayenne-i borssal és cukorral alaposan megízesítjük, és lassú tűzön 15-20 percig főzzük.
A fejes saláta külső leveleit leszedjük, váltott vízben megmossuk, jól lecsurgatjuk, felaprítjuk, s végül a leveshez adjuk. Mihelyt forrt egyet, levesszük a tűzről. Mikor kihűlt, turmixgépben vagy merülő turmixfejjel pépesítjük, újból felforraljuk és fűszerezzük. Habverővel a tejszínt a tojássárgákkal simára keverve a leveshez öntjük. Pár percig forrón tartjuk, de már nem főzzük. A finom salátalevest krutonnal megszórva máris tálaljuk.
Hozzászólás zárolva.