Padlizsánnal töltött focaccia
A focaccia az olasz konyha egyik közkedvelt tagja, nem más, mint egy lisztből, élesztőből és vízből álló lapos kenyér. Számtalan variációban létezik, de a világ szinte minden táján sütnek hasonló lepényféleséget hasonló tésztából.
Hozzávalók:
tészta:
500g liszt
50g olvasztott vaj
250ml langyos tej
1 tk cukor
1 kk. só
2 dkg friss vagy 7 g szárított élesztő
Kenyérsütőgép tartályába helyezem az alapanyagokat, dagasztás programon indítom. Ha megdagasztotta, lekapcsolom a gépet, majd egy olajozott tálba teszem a tésztát, és abban kelesztem 45 percet.
Töltelék:
2 padlizsán (570g)
400g mozzarella
Kis só
Olaj, a padlizsánt sütéséhez
Tetejére:
70g parmezán
1 paradicsom, vagy több kicsi
oregánó
olíva olaj a kikenéshez és a tetejére
Elkészítés:
A padlizsánt hagyhatjuk héjastól is, ki hogy szereti, én meghámoztam. Karikára vágjuk, egy tálba letéve rétegenként besózzuk, és állni hagyjuk, hogy levet engedjen. 30 perc után lemossuk, és szűrőben hagyjuk lecsepegni. Kevés olajon megsütjük őket, közben szűrőbe tesszük, hogy a felesleges olaj lecsorogjon.
A mozzarellát és a paradicsomot felvágjuk karikákra.
Kettéosztjuk a tésztát, kézzel kinyújtogatjuk (nagyon fontos, hogy kézzel!) mind a kettőt. Kiolajozzuk a 26 centis forma aljat es oldalát (én az aljába tettem egy sütőpapírt is), berakjuk az első tésztát, arra a padlizsánt, de vigyázzunk, hogy 1 cm-t hagyjunk a szélétől, erre rakjuk a mozzarellát, sót és rátesszük a másik tésztát, kicsit megnyomogatjuk a széleit, de a közepét is. Ujjunkkal benyomogatjuk, és ráöntjük az olíva olajat. 1 órát kell hagyni kelni (fóliával letakarva). Utána rárakjuk a paradicsomot, még egy kis olajat és a parmezánt. Előmelegített sütőben, 185 C-on, 40 perc alatt szép pirosra sütöttem. Max többi szuper receptje itt olvasható.
A magyar konyha ételei közül talán a langalló hasonlít legjobban a focacciára. Egyszerű étel, rengeteg variációban elkészíthető. Ez pedig egy egyszerű lilahagymás változat. Receptért kattints a fotóra!
Hozzászólás zárolva.