Paradicsomos pite
Ez a pite hidegen, melegen egyaránt csoda jó. Ha maradna a vacsorára szánt adagból, másnap nyugodtan elvihetjük magunkkal a munkahelyünkre ebédnek.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
15 dkg vaj
jéghideg víz
a töltelékhez:
5 db paradicsom felszeletelve, mazochisták meg is hámozhatják
10 levél friss bazsalikom
1 közepes apróra vágott lilahagyma
1 csésze reszelt mozzarella
1 csésze reszelt cheddar
3/4 csésze majonéz
2 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
só
bors
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, igyekezzünk minél rövidebb idő alatt összeállítani, hogy a vaj a kezünktől ne melegedjen fel. Nyugodtan vessük be a késes aprítónkat, az a legjobb. 30 percig pihentessük a hűtőben a tésztát. A pihentetés után béleljünk ki vele egy sütőtálat úgy, hogy pereme is legyen a tésztának.
Terítsünk rá egy darab sütőpapírt, szórjunk rá egy rétegben két marék babot, majd 180 fokos sütőben süssük elő a tészta alapot 15 percig. Ekkor vegyük ki a sütőből, távolítsuk el belőle a babot és a sütőpapírt, hagyjuk kicsit hűlni. Amíg a tészta hűl, a felkarikázott paradicsomokat tegyük egy szűrőbe, minden réteget hintsünk meg finoman sóval, és hagyjuk lecsepegni a paradicsom levét. Erre azért van szükség, hogy a lé ne áztassa majd el a piténket. Legjobb, ha Lucullus paradicsomot használunk, az jóval kevésbé leveses, mint a többi fajta. Ha úgy látjuk, hogy már elég lé távozott a paradicsomokból, papírtörlővel itassuk le a karikákat. Tegyük bele a tészta fészekbe, szórjuk rá a lilahagymát és a bazsalikomot, enyhén borsozzuk meg. A cheddart és a mozzarellát keverjük a majonézbe, ezzel fedjük be a paradicsomot. Utoljára szórjuk meg a pite tetejét a parmezánnal, majd 180 fokos sütőben süssük 30 percig.
Sós pite témakörben ez az egyik legjobb, amit valaha kóstoltunk, szívből ajánljuk a kipróbálását. Receptje a fotóra kattintva elérhető.
Hozzászólás zárolva.