Pikáns thai leves garnélával
Egyre nagyobb a rajongótábora itthon is a thai konyhának, hála istennek a thai éttermek száma is szaporodik. De ha otthon akarnánk magunknak valami finom thai ízvilágú ételt főzni, annak sincs akadálya.
Hozzávalók:
5 dl alaplé
3/4 póréhagyma
2 paradicsom vagy passzírozott paradicsom
kápia vagy kaliforniai paprika
3-4 cm gyömbér
chili
halszósz
1/2 citrom vagy 1 lime
8-12 db garnéla
kókusztej
só
Elkészítés:
Az alaplevet egy közepes méretű lábasban kiolvasztom, közben pedig a póréhagymát vékony kis csíkokra szeletelem. A gyömbérből letörök egy darabot, megpucolom, majd ezt is vékony csíkokra vágom fel. Amint már forró az alaplé, akkor a póréhagymát és a gyömbér csíkokat a lébe dobom, majd fedő alatt hagyom, hogy kezdjenek az ízek összeérni.
A lábasba öntök valamennyi passzírozott ( vagy darabolt ) paradicsomot, chilit, paprikát – majd facsarok melléjük citromot, löttyintek rá még halszószt is. Én még dobok bele még egy marék retek csírát is, hogy komplexebb legyen az ízvilág. És a fő elemeket, a garnélákat ki ne felejtsük, és megint hagyjuk, hogy lazán rotyogjon a leves.
Végső elemként a kókusztejből öntök a lábasba, sózom, ha igényli, na meg a citrommal, halszósszal is játszhatunk – vagyis véglegesítjük az ízeket. Tálaláskor még egy kevés zöld póréhagymát szórok a levesre – de ez már inkább csak a látvány miatt fontos. Zoltán többi receptjét itt találjátok.
Hozzászólás zárolva.