Pizza az automatából – itt a legújabb római őrület
Róma hiába több ezer éves város, a hagyománykövetés mellett így sem áll távol tőle az innováció. Most az egyik legklasszikusabb olasz ételt, a pizza fogyasztását újítják meg éppen. A kis, családias pizzériák mellett ugyanis már pizza-automatából is lehet rendelni friss, ropogós margherita, vagy éppen quattro formaggi-t.
Több ezer éves ókori romok, a katolikus vallás ősi székhelye, és a világ legjobb, legízletesebb pizzái. Róma, a nagy múltú itáliai város, ahol a kézműves pizzakészítést művészi rangra emelték, most egy egészen más műfajjal kísérletezik: pizza-automata lesz majd a jövő. Meglátjuk, beválik-e?!
Az eredeti nápolyi stílushoz képest a római pizza vékonyabb, és ropogósabb, talán azért, mert ez az előbbinél egy kicsit tovább marad a sütőben. Rómában ugyanis néhány percig tovább sütik, mint azt a délebbre élők szokták.
A Trastevere pizzériáit, alig pár percnyire Róma központjától, a világ egyik legjobb helyeként tartják számon, ahol lehetőségünk van megkóstolni az összes létező pizza különlegességet. Most azonban Róma egy újabb pizzafajtával rukkol elő. Ezt a tésztát már nem emberi kéz formázza, teszi rá a feltétet, szórja meg sajttal és tolja be a kemencébe. Mindezt már az automatika végzi el, hiszen nem másról van szó, mint az utcai automatából vásárolható pizzáról.
„Mr Go” megérkezett
Róma legújabb pizzakészítője, a „Mr. Go” egy helyre kis automata, amely négyféle pizzát ad ki, amikor csak kérik tőle. A fáradhatatlan fémkezei akkor is dolgoznak, amikor a hagyományos pizzériák zárva vannak. Éjszaka, ünnepnapokon és a hétvégéken övé a terep.
A szerkezet a Rómában élő szicíliai Massimo Bucolo vállalkozó agyszüleménye. „Egy jókora rés volt a piacon, bár Róma egy örökké nyüzsgő világváros, éjszaka azonban gyakorlatilag nem lehet pizzához jutni. A pizzériák ugyanis a késői órákban már lehúzzák a rolót. – mondja Bucolo. „Ugyanakkor soha nem akartunk versenyezni egy klasszikus pizzériával. Bucolo szerint valójában ez nem is igazi pizza. Ez a pizza és a piadina, azaz a klasszikus olasz lepénykenyér egyfajta keresztezése.”
Azért ez az öszvér pizza készül a gépben, mert a hagyományos pizzatészta, melyet kézzel nyújtanak és fatüzelésű kemencében sütnek ki, nem igazán lenne alkalmas arra, hogy egy gép készítse el. Négy pizza kapható jelenleg: a klasszikus margherita, a quattro formaggi (négysajtos), fűszeres szalámis és pancettás, ami egy húsos szalonnafajta. A quattro formaggi a legdrágább, 6 euró, egy margherita pedig 4,50 euró.
Hozzászólás zárolva.