Facebook hozzászólás
382

Rákóczi túrós mousse

Fogadjunk, hogy nem gondoltad, hogy a Rákóczi túróst akkor is elkészítheted, ha nem fogyasztasz fehér lisztet és cukrot? Pedig így van, senkinek sem kell lemondania ezentúl erről az élményről.

Rákóczi túrós mousse, Kép: http://receptguru.cafeblog.hu
Kép: receptguru.cafeblog.hu

Hozzávalók 7 db tortácskához:
Kekszes alaphoz:
125 g keksz, én Korpovit kekszet használtam
10-12 g vaj
4 tk cukornak megfelelő édesítőszer (negyedannyit használtam)

Krémhez:
200 g túró
3 dl tejszín
5 g zselatin
15 g habfixáló
4 ek cukornak megfelelő édesítő (negyedannyit használtam)
1 teáskanál vanília kivonat
1 citrom héja

Díszítéshez:
2 tojásfehérje
2 kanál porcukornak megfelelő édesítőszer (Nyírfacukor porcukor helyettesítőt használtam)
100 g sárgabaracklekvár (saját készítésű cukormentes lekvárt használtam)

Elkészítés:
A kekszet az édesítővel az aprítóban ledarálom, a vajat megolvasztom, majd az aprított keksszel összekeverem. Egy kb. 10 cm átmérőjű forma köré fóliacsíkokat teszek, vagy desszertgyűrűt is használhatsz  (olyan vastagságú fólia, vagy celofán kell, ami így megáll) erre rásimítom a fóliacsíkokat, beleszórom a kekszes morzsát, majd egy kiskanállal megdöngölöm és így hűtőbe teszem kb. fél órára.  A fóliára azért van szükség, mert ez tartja majd a mousse-t, amíg megdermed. A kekszmorzsa tömörítésre pedig azért van szükség, hogy tömör, stabil legyen.

A krémhez a túrót áttöröm, belekeverem az édesítőt, a citrom héját és a vanília kivonatot, majd a meleg vízben feloldott zselatint. A tejszínt a habfixálóval habbá verem, majd először az 1/3 részét keverem a túróhoz jó alaposan, ezután a többi tejszínt is hozzákeverem, de itt már óvatos, körkörös mozdulatokkal, hogy a habot ne törjem össze.

A krémet a kekszes alapra töltöm, majd az egészet lefedem egy fóliával és kb. 6 órát hagyom állni. A habhoz a tojást habbá verem  az édesítővel, habzsákba töltöm és egy sütőpapírra tetszőleges mintázatot készítek. Lehet rácsozni, nagy karikát formázni, vagy csak ilyen apró habcsókokat készíteni, amilyet én csináltam. 100 fokra előmelegített sütőben kb. 2 órán át szárítom úgy, hogy a sütő ajtaja egy kis résnyire nyitva legyen. Tehát a habcsókok külön sülnek, nem a sütivel.

A tortácskákat kiveszem a hűtőből, a tetejét megkenem baracklekvárral, majd a teljesen kihűlt habcsókokat a tetejére rakosgatom. A lekvárt úgy is teheted, ahogyan a jobboldali sütinél látszik, a habcsókok közé kis halmokat.

Kata többi receptje itt.

Túrós burek
A burek török gyökerekkel rendelkező csodaság, honfitársaink leginkább mégis a horvát tengerparton járva ismerkednek meg vele, ettől azt gondolják, odavalósi ez a finomság. Készítik édesen, sósan, minden variációban lenyűgöző. Ha szereted a túrót, ez a te recepted!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!