Rakott káposzta franciásan
A téli időszak egyik sztárja a káposzta, bár az ételek közt nem a legelegánsabb. De ha kicsit máshogy forgatjuk, csinosabban is mutat majd – ráadásul finom is, és telis-tele van C-vitaminnal.
Hozzávalók
1 evőkanál zsír vagy más, megfelelő mennyiségű zsiradék
2 teáskanál cukor
1-2 fej vöröshagyma
1 kiló savanyú káposzta
50-50 deka darált marha- és sertéshús
1 bögre rizs
2 deci tejföl
Elkészítése
Egy lábosban a zsiradékban sárgára pirítjuk a cukrot, majd a finomra vágott vöröshagymát ugyancsak sárgára pároljuk benne. Ezután ráborítjuk a káposztát, és gyakori forgatás mellett, fedő alatt puhára pároljuk. Ha nem elég leveses a káposzta, párolás közben egy kis vízzel, vagy ha van, húslével eresztjük föl. Külön lábosban négy evőkanál rizst párolunk, ahogy körítésnek szoktuk.
Ez alatt fél kiló darált marha és fél kiló darált sertéshúst megsózunk, borsozunk, és jól összekeverjük. Ha mindez megvan, megkenünk egy pástétomformát, és soronként fölváltva, a káposztával kezdve, belerakjuk a háromfélét, közben tejföllel meglocsoljuk, végül a sütőbe tesszük, és közepes lángon egy óra hosszat sütjük. Ha a végén szeletelni szeretnénk, ajánlott a tejfölt kikeverni egy-két tojással, ami összefogja majd a művet.
Hozzászólás zárolva.