Rakott kel
A kelkáposztát sokan nem kedvelik, ennek ellenére nekik is ajánljuk a rakott kelt, amiben sokkal inkább dominál a darált húsos ragu és a rizs, mint a kelkáposzta.
Hozzávalók:
1 kg darált sertéshús
2 fej hagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
só, bors, pirospaprika
2 dl rizs
1 fej kelkáposzta
5 dl tejföl
3 evőkanál olaj
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre dinszteljük, majd rárakjuk a darált húst, fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Ízlés szerint adunk hozzá pirospaprikát. Kevés víz aláöntésével elkezdjük a húst párolni. Hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, ettől még jobb íze lesz. A húst sose lepje el a lé, mert akkor fő, és nem párolódik. Közben a 2 dl rizst olajon kicsit megfuttatjuk, dupla mennyiségű forró vízzel felöntjük, sózzuk, majd kis lángon, fedő alatt puhára főzzük.. Amikor ez is kész, megmossuk a kelkáposztát, kivágjuk a torzsát, egyenként leszedegetjük a leveleket, majd tisztára mosás után forró, sós vízben néhány percig főzzük. Leszűrjük, alaposan lecsöpögtetjük, és a vastag középső ereket óvatosan kivágjuk a levelekből. Az időközben elkészült pörköltet összekeverjük a rizzsel, intenzíven borsozzuk. Végül tálba rétegezzük az alapanyagokat: kiolajozzuk a tálat, terítünk bele egy réteg főtt káposztalevelet, erre rizses húst, befedjük egy réteg sózott tejföllel, és ezt ismételjük, amíg tart a hozzávalókból. A tetejére káposzta, majd tejföl kerüljön. 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt összesül.
TIPP: Lehet úgy is készíteni, hogy a rizst és a darált húst külön rétegezzük, de jobb ízű lesz, ha összekeverjük, és a rizs sülés közben még magába szívhatja a hús szaftját.
Hozzászólás zárolva.