Rakott krumpli extra – az elegáns verzió
A rakott burgonya nem egy különösebben elegáns étel – legalábbis az alap verzió. Ha viszont kicsit extrábban, köretként kezeljük, és mondjuk egy finom lazaccal tálaljuk, már más a helyzet!
Hozzávalók:
4 szelet lazac,
vaj,
olívaolaj,
7 közepes burgonya,
2 gerezd fokhagyma,
100 g reszelt sajt,
300 g tejszín,
100 ml tej, só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, nagyon vékonyra felszeleteljük.Egy alaposan kivajazott tűzálló tálba vagy tepsibe szépen lerakosgatjuk a szeleteket, közé szórjuk a zúzott fokhagymát, a sajtot, sót és borsot. A tej és tejszín keverékével meglocsoljuk, és a maradék sajtot a tetejére szórjuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50-60 percig sütjük, amíg a burgonya megpuhul és beszívja az összes folyadékot. Ha nagyon pirul a teteje, fóliával takarjuk be. Tálalás előtt 8-10 percig hagyjuk pihenni. Ha tálaláshoz pogácsaszaggatóval vágunk kis kerek darabokat belőle, még elegánsabban mutat!
A lepikkelyezett, kiszálkázott lazacot szeletekre vágjuk. Minden oldalát megkenjük olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd kevés olívaolajon bőrével lefele sütjük, amíg a bőre megpirul – ez nagyjából 3-4 perc. Megfordítjuk, és mindkét oldalát és a tetejét is megpirítjuk. Pihentetjük pár percig és tálaljuk.
A lazac más rusztikus ételekkel is jól megy – itt például egy puliszkás receptet mutatunk!
Hozzászólás zárolva.