Facebook hozzászólás
296

Receptünk vasárnapra: egy finom és gyors vadétel!

Az ősz a vadételek szezonja. Általában nem könnyű elkészíteni, de azért akad kivétel, mint ez a recept is, Gundel Károlytól.

Őzfilé Kedvessy módra

Az eredeti recept szerint, melyet Gundel Károly 1934-es szakácskönyvének reprint kiadásában találtam, s készítettem el magam is, elég a vadhúst néhány napig a hűtőben pihentetni. Ha azonban nem jutunk hozzá vadász ismerőstől valóban friss, és fiatal őzgerinchez, jobb be is pácolni néhány napra. Ezért a legegyszerűbb vadpác receptjét is megadom Önöknek.

A vadpáchoz valók, és a páclé elkészítése:

1 szál petrezselyemgyökér, 1 szál sárgarépa, 5 dkg zellergumó 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, szemes bors, 1 db babérlevél, koriandermag, fél dl borecet, 1 dl bor és másfél liter víz. Elkészítés: a vízben megfőzzük a zöldségféléket, hozzáadjuk a fűszereket, majd lehűtjük. Ehhez az őzgerinchez ugyanazt a száraz fehérbort használjuk a pácoláshoz, mint amivel majd a mártást is készítjük.

Hozzávalók (4-6 személyre) az őzgerinchez:

2 kg őzgerinc, csonttal

12 db gombafej (lehet erdei csiperke, vagy vargánya is!)

1,5 dl olaj

4 zsemle

2 dl. száraz fehér bor

5 cl konyak

2 dl tejszín

15 gr liszt

30 gr vaj

ciromlé, só bors

Elkészítés:

A húst 3-4 nappal a készítés előtt egy hosszúkás tálba tesszük, elkészítjük a páclét és lehűtve ráöntjük, hogy ellepje. Majd betesszük a hűtőbe. A készítés napján kivesszük a pácléból, a hártyát lefejtjük a húsról, majd a csont két oldaláról éles késsel lefejtjük a két filét, és 12 szeletet vágunk belőle.

A csontot két darabba hasítjuk, majd 2-3 dl vízben 30-40 percig főzzük, utána kivesszük belőle a csontot, és csendesen forrni hagyjuk, úgy, hogy kb. 1 dl.  levet kapjunk. Ha kész, elkészítjük a mártást: felforraljuk a bort és a konyakot, hozzáadjuk a tejszínt és a csontlét, majd a lissztettl összegyúrt vajat belemorzsoljuk. Citromléval, sóval ízesítjük, és habverővel simára keverve összeforraljuk.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Várják a jelentkezőket – legalább 100 000 fát ültetnek el a Nemzeti Faültetés…

Csányi Vilmos etológus, Geszti Péter, Litkai Gergely és az ötletgazda, a 10 millió Fa alapítója, Bojár Iván András,…

A hideg 5 jótékony hatása a szervezetre

Amikor véget ér a nyár és beköszönt a hűvös időszak, hajlamosak vagyunk elbújni előle a fűtött, meleg szobában, a…
1 / 3 461

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!