Facebook hozzászólás
296

Receptünk vasárnapra: egy finom és gyors vadétel!

Az ősz a vadételek szezonja. Általában nem könnyű elkészíteni, de azért akad kivétel, mint ez a recept is, Gundel Károlytól.

A szükség szerint megtisztított, és megmosott gombát megsózzuk, megborsozzuk. A zsemlékből krutonokat készítünk, oly módon, hogy 12 db.  akkora átmérőjű,  kb. 8 mm vastag szeleteket vágunk belőle, amekkorák az őzszeletek. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat és jól átsütjük benne a gombákat. Kivesszük, és melegen tartjuk. A forró olajban mindkét oldalán aranyszínűre sütjük a krutonokat. A fennmaradó zsiradékban végül félangolosra (a közepe nem véres, csak piros!) sütjük az őzszeleteket. A megmaradt zsiradékot belekeverjük a mártásba a habverővel.

Tálalásnál a krutonokra helyezzük az őzszeleteket, tetejükre 1-1 gombafejet teszünk, s nyakon öntjük a mártással. Gundel Károly szerint a legjobban petrezselymes rizs illik hozzá. Az ételt pedig, Kedvessy Nándor kiváló szakácsművészről, szállodásról, vendéglősről nevezte el.

Tipp: vadnyúlból is készíthetjük, de a filékből 18-24 szeletkét vágjunk, s egy-egy krutonra 2-3 szeletkét tegyünk.

Italajánlat:

Nemes vadhoz nemes vörösbor illik a legjobban. Egy szép 5-6 éves cuvée-t válasszanak hozzá Villányból, Egerből, vagy Szekszárdról. A 2003-as évjárat mindegyik borvidéken kitűnő volt, s pompás borházasítások születtek.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Várják a jelentkezőket – legalább 100 000 fát ültetnek el a Nemzeti Faültetés…

Csányi Vilmos etológus, Geszti Péter, Litkai Gergely és az ötletgazda, a 10 millió Fa alapítója, Bojár Iván András,…

Rendezvényszervezés szállodában

Amikor a rendezvényszervezésre terelődik a szó, sokan úgy gondolják, hogy ez csupán egy hobbi, amit unatkozó…
1 / 3 461

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!