Receptünk vasárnapra: egy finom és gyors vadétel!
Az ősz a vadételek szezonja. Általában nem könnyű elkészíteni, de azért akad kivétel, mint ez a recept is, Gundel Károlytól.
A szükség szerint megtisztított, és megmosott gombát megsózzuk, megborsozzuk. A zsemlékből krutonokat készítünk, oly módon, hogy 12 db. akkora átmérőjű, kb. 8 mm vastag szeleteket vágunk belőle, amekkorák az őzszeletek. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat és jól átsütjük benne a gombákat. Kivesszük, és melegen tartjuk. A forró olajban mindkét oldalán aranyszínűre sütjük a krutonokat. A fennmaradó zsiradékban végül félangolosra (a közepe nem véres, csak piros!) sütjük az őzszeleteket. A megmaradt zsiradékot belekeverjük a mártásba a habverővel.
Tálalásnál a krutonokra helyezzük az őzszeleteket, tetejükre 1-1 gombafejet teszünk, s nyakon öntjük a mártással. Gundel Károly szerint a legjobban petrezselymes rizs illik hozzá. Az ételt pedig, Kedvessy Nándor kiváló szakácsművészről, szállodásról, vendéglősről nevezte el.
Tipp: vadnyúlból is készíthetjük, de a filékből 18-24 szeletkét vágjunk, s egy-egy krutonra 2-3 szeletkét tegyünk.
Italajánlat:
Nemes vadhoz nemes vörösbor illik a legjobban. Egy szép 5-6 éves cuvée-t válasszanak hozzá Villányból, Egerből, vagy Szekszárdról. A 2003-as évjárat mindegyik borvidéken kitűnő volt, s pompás borházasítások születtek.
Hozzászólás zárolva.