Répatorta Éva receptes füzetéből
Imádom. Ettem már nagyon rosszakat is, amikor benyaltam egy-egy kávézó hírnevét, és elhittem, hogy amit ők sütnek, az csak jó lehet. De ez még régen volt, azóta óvatos vagyok, és inkább magam sütöm a répatortát.
Hozzávalók:
200 ml étolaj
3 tojás
175 ml agavé- vagy juhar szirup
40 dkg lereszelt sárgarépa
27,5 dkg liszt
3 teáskanál sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál fűszerkeverék (gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió keveréke)
2 marék mazsola
10 dkg apróra vágott dió
Elkészítés:
Az olajat, a tojást és az édesítésre használt szirupot egy tálban összekeverjük, végül hozzáadjuk a répát.
A lisztet, sütőport, fűszereket, a mazsolás és a diót is elvegyítjük egymással.
Alaposan elkeverjük az összetevőket, és két egyforma méretű sütőformába kanalazzuk. Ez lehet szögletes, 20×20 centis forma, lehet kis 18 cm-es tortaforma, de ha nem rendelkezünk két egyformával, öntsük a tésztát egy 26 cm-es tortaformába. Előtte béleljük ki a formákat sütőpapírral.
Süssük a tésztát 30-40 percig, ez nagyban függ a sütőtől, érdemes tűpróbával ellenőrizni, átsült-e a tészta. Én most két 20×20-as formát használtam, és az egyiket még vissza kellett tennem néhány percre, mert bár az aljának szép színe volt, mégis úgy éreztem, hogy ráfér még néhány perc a sütőben.
Ha elkészült a tészta, tegyük rácsra, hagyjuk kihűlni. Addig elkészíthetjük a krémet a tetejére.
25 dkg mascarpone vagy más natúr krémsajt
10 dkg puha vaj
ízlés szerint porcukor
1 teáskanál vanília kivonat
ha szükségesnek látjuk, egy kevés sűrű tejföl
A szobahőmérsékletű sajtot és vajat keverjük habosra, édesítsük ízlésünk szerint, ízesítsük a vanília kivonattal. Ha szeretjük, reszelhetünk bele citromhéjat is. Kenjük meg az első tésztát a krémmel, helyezzük rá a másik lapot, kenjünk a tetejére is krémet, és ha futja, ne hagyjuk ki az oldalát sem. Ha egy nagy, 26 cm-es formában sütöttük a tésztát, keresztben vágjuk ketté, úgy kenjük meg a krémmel.
Hozzászólás zárolva.