Rizskoch ribizli esszenciával
Mi sem egyszerűbb, mint egy gyors rizskoch, például egy tartalmas leves mellé, vagy desszertnek. Ezúttal a zablisztes barna rizskochhoz egy különleges ribizli eszenciát készítettem. Szuper ötlet volt, mert remekül feldobta az amúgy natúr, édes sütit.
Hozzávalók a rizskoch-hoz:
350 g barna rizottó rizs
3 dl habtejszín
5 dl víz
30 g cukornak megfelelő édesítő (negyedannyit használtam)
2 teáskanál vanília kivonat
2 citrom héja
3 tojás
10 g liszt (én teljes kiőrlésű zablisztet használtam)
30 + 5 g vaj
2 evőkanál teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
Ribizli öntethez:
150 g ribizli
2 evőkanál befőzőcukor(diabetikus)
Elkészítése:
A tejszínt és a vizet összeöntöm, felmelegítem, és elkeverem benne az édesítő felét, majd hozzáadom a rizst, és gyakori kevergetés mellett tejberizsként elkészítem. Amikor elkészült, hagyom, hogy langyosra hűljön, ekkor mehet bele a vanília kivonat és a citrom héja is reszelve.
A tojásokat szétválasztom, a sárgáját 1 evőkanál édesítővel habosra keverem, a fehérjét pedig habbá verem. A sárgáját és a nagyobbik adag vajat a rizshez keverem, majd mehet bele a liszt is, végül a tojásfehérje habnak először az 1/3 részét keverem hozzá, hogy fellazuljon. Végül a többi hab is mehet bele, ezt már óvatosabb mozdulatokkal, hogy ne törjem össze.
A sütőformát a kisebbik adag vajjal kikenem és a zsemlemorzsával megszórom, a tésztát beletöltöm a formába. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöm.
A ribizli eszenciához nyáron frissen szedett és lefagyasztott ribizlit használtam, kiolvasztás után felöntöm a vízzel, hozzáadom a befőzőcukrot és összeforralom. Végül pürésítem az egészet egy rúdmixer segítségével, és átszűröm még melegen. Egy tasakba töltve a csíkozva díszítettem a tortaszeleteket.
Kata többi receptje itt olvasható.
Hozzászólás zárolva.