Ropogós finomság: csörögefánk farsangra!
A fánk a farsang desszertje, amelyhez régen hiedelmek is kötődtek. Például, hogy ha fánkot sütünk, akkor a vihar nem viszi le a háztetőt. Szerencsére ma már nem a fánk óv meg bennünket ettől, nem is ezért szeretjük, hanem mert finom! És nem csak farsangkor érdemes sütni!
Az „igazi” farsangi fánk a szalagos változat, most a csöröge vagy más néven forgácsfánk receptje következik. Ez is remek farsangra!
Hozzávalók
35 deka liszt
5 tojássárgája
1 deci tejföl (körülbelül)
2-3 evőkanál porcukor
baracklekvár
csipet só
olaj a sütéshez
Elkészítése
A lisztet összekeverjük a tojássárgájával, a porcukorral, pici sóval, majd annyi tejföllel, amennyit fölvesz, sima tésztává gyúrjuk. Kis gombócokat formázunk a tésztából, majd legalább fél óra hosszat pihentetjük.
Ezután a gombócokat lisztezett munkalapon fél centi vastagságú téglalapokká nyújtjuk, és mindegyikük közepébe derelyevágóval két párhuzamos csíkot vágunk. A tészta két végét a nyílásokon átbújtatjuk, majd a formázott tésztát bőséges olajban kisütjük. Az aranybarna fánkocskákat szűrőkanállal papírtörlőre szedjük. Amikor a papír az olajat felszívta, porcukorral megszórjuk, és baracklekvárt kínálunk mellé.
További ínycsiklandó recepteket itt találhat!
A receptekhez szükséges alapanyagok akciós árairól
a Mindenár.hu
rendszeresen frissülő oldalán tájékozódhat!
Hozzászólás zárolva.