Sajttorta almakaramellel
Mivel most valami túrós sütit kívánt az én drága férjem, klasszikus sajttortát csináltam, mellé járt a fincsi karamell, na meg egy kevés pörkölt mandula, hogy egy kis roppanós is legyen benne. Nekünk ezzel a változattal is nagyon bejött a sajttorta.
Hozzávalók a tésztához:
140 g kekszmorzsa (most Korpovit zabkekszet használtam),
150 g olvasztott vaj
a krémhez:
250 g túró,
450 g natúr sajtkrém,
2 ek. liszt,
3 tojás,
1/3 csésze tej,
1 teáskanál vanília kivonat,
100 g cukornak megfelelő édesítőszer (én negyedannyi természetes édesítőszert használtam),
1 citrom héja és fél citrom leve
Díszítéshez:
1 l almalé (frissen préselt, vagy dobozosat használsz, akkor 100 %-os rostos változatot válassz),
100 g szeletelt mandula
Elkészítése:
A kekszmorzsával összekeverem a vajat, és egy 23 cm átmérőjű csatos tortaformába nyomkodom. A sütőt 190 fokra előmelegítem. A töltelékhez a a túrót simára keverem, majd hozzáadom a sajtkrémet és a többi hozzávalót is. Addig keverem, amíg teljesen homogén nem lesz. Gyorsabban elkészülsz vele, ha rúdmixerrel kevered el. A krémet a tésztára töltöm, majd kb. 45 perc alatt a sütőben készre sütöm. Miután a sütőt lezártam, fél órát pihentetem még.
Az almakaramellhez az almalevet egy lábosba öntöm és alacsony fokozaton kb 1 óra alatt karamellé sűrítem, közben időnként megkevergetem.
A mandulát száraz serpenyőben illatosra pirítom, vigyázz könnyen megéghet, csak kellemesen legyen pörkölt!
Tálaláskor vékony sugárban ráöntöm az almakaramellt és mandulával megszóróm. Tízórainak már le is teszteltük, azt kell mondanom igazán fincsi lett. Ha marad egy kis almakaramell, jól záródó üvegben tárolva hűtőben 2-3 hétig is eláll. Kata további receptje itt.
Hozzászólás zárolva.