Facebook hozzászólás
528

Sajttorta narancs eszenciával

Egy jótékonysági sütiárverés egyik sztárja volt ez a könnyű, aromás sajttorta, amiben egészséges alapanyagok adnak egymásnak randevút. A narancsos öntetet nem érdemes elhagyni mellőle.

Narancsos sajttorta, Kép: receptguru.cafeblog.hu
Kép: receptguru.cafeblog.hu

Hozzávalók:
Tésztához:
140 g kekszmorzsa (én zabkekszet használtam)
150 g vaj
1 narancs héja (bio, kezeletlen héjú)

Krémhez:
250 g túró
500 g sajtkrém (klasszikus tömlős natúr sajtkrém)
3 tojás
2 evőkanál liszt (én zablisztet használtam)
1 dl tej
100 g cukor
1 teáskanál vanília kivonat
1 narancs héja és leve

Narancs eszenciához:
2 db narancs
1 evőkanál befőzőcukor

Elkészítése:

A sütőt 180 fokra előmelegítem – korábban 190 fokon sütöttem, de az új sütőmben így legutóbb megrepedezett, így a kicsit alacsonyabb hőmérsékleten való sütés jobban bevált.
A darált kekszet az olvasztott vajjal és a lereszelt narancs héjával összekeverem és egy 23 cm-es tortaforma alján eloszlatom. Hűtőbe teszem dermedni, addig összekeverem a krémet.
A túrótöltelékhez a hozzávalókat összekeverem, majd egy egészen homogén krémet készítek belőle. Nálam erre egy botmixer vált be a leginkább, hiszen tökéletesen homogén lesz vele, ráadásul szuper gyorsan.
A krémet a kekszes alapra öntöm, majd sütőben kb. 45 perc alatt készre sütöm. A krém melegen még kicsit lágy, ettől függetlenül nem kell tovább sütni, mert amikor lehűlt szépen megdermed.
A narancs eszenciához lereszelem mindkét narancs héját, majd az egyiknek kicsavarom a levét, a másiknak pedig kivágom a húsát. Ezt a legkönnyebben úgy tudod megtenni, hogy egy késsel a narancs teljes héját levágod, a fehér részeket is, majd a hártyák közül egy késsel most már könnyedén el tudod távolítani a gyümölcs húst. Mindent egybeöntök, majd összeturmixolom és a befőző cukorral besűrítem.
Végül lehet az egészet a tortára önteni, vagy egy tasakba tölteni és így becsíkozni.

Rugelach
Lengyel származású hanukai sütemény, Tubisvát, azaz a fák ünnepére szokták elkészíteni a zsidó konyhákban. Modern változata krémsajttal készül. A fák ünnepén sok-sok gyümölcsöt kell enni, töltsük tehát mi is a rugelachot minél több aszalt fajtával.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!