Facebook hozzászólás
1 060

Scone, az angolok reggelije

A scone (ejtsd: szkón) nem pogácsa, nem lángos, nem zsemle. A scone, az scone. Britnek mondjuk, és ők is eszik bőszen, de skót gyökerei vannak ennek a reggeli süteménynek. Vajjal, dzsemmel, még langyosan eszik, és ez a legjobb dolog, ami a scone-nal történhet.

Scone, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

Hozzávalók:
35 dkg liszt
1 nagy csipet só
1 púpos teáskanál sütőpor
10 dkg hideg vaj
4 púpos teáskanál kristálycukor
170 ml joghurt
4 teáskanál zsíros tej
vanília kivonat

Elkészítés:
A lisztet, sót és sütőport egy késes aprítóba öntjük, hozzáadjuk a hideg, feldarabolt vajat, és a gomb néhányszori megnyomásával morzsás állagúvá keverjük a tésztát. (Természetesen ezt a műveletet végezhetjük kézzel is, de sokkal macerásabb. A cél, hogy a vaj ne nagyon olvadjon meg a kezünk melegétől. Ha ezt a megoldást választjuk, vagy mert nincs késes aprítónk, vagy mert nincs kedvünk mosogatni, a szokásos metódust alkalmazzuk: a vajat kis kockákra vágva adjuk a liszthez, és az ujjbegyeinkkel gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a lisztet a vajjal, minél kevesebbet tapicskolva a kezünkkel az anyagot.) Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót, és megint keverünk a tésztán, ekkor már összeáll egy nagyobb labdává. Ne járassuk a gépet folyamatosan, mert felmelegszik a tésztában a vaj, és ez elrontja a dolgot. Tegyük lisztezett munkafelületre, néhány mozdulattal gyúrjuk át a labdát, nyújtsuk ki kb. 4-5 centi vastagra, és egy szép, akár hullámos szélű formával vágjunk ki belőle korongokat. Tetejét lekenhetjük egy kis tejjel hígított tejföllel, majd 220 fokos sütőben süssük a scone-okat 15 percig. Langyosan a legfinomabb.

Chai latte, azaz tejes tea
Tej és tea egyszerre, jól hangzik, nem? Régen ki akartam már próbálni, de azért mégiscsak hidegnek kellett ahhoz lennie, hogy sor is kerüljön rá. Szinte biztos, hogy ki fogom próbálni majd jeges változatban is, ha eljön az ideje. Az ízesítést változtathatjuk kedvünk szerint, szerintem az alapvető fűszerek hozzá így télvíz idején a fahéj, szegfűszeg, kardamom kombó. De el tudom képzelni gyömbérrel is.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!