Sólet
Hagyományosan szombatra készülő étel, francia gyökerekkel rendelkezik, eredeti neve „melegen letakartat” jelent. A legjobb, ha jól záródó agyagedényben készítjük.
Hozzávalók:
0,5 kg áztatott bab
20-25 dkg gersli
30 dkg füstölt libacomb
30 dkg marhaszegy
4 nagy fej lila hagyma
5-6 gerezd fokhagyma
főtt tojások
só, bors, olaj, pirospaprika
Elkészítés:
Egy megfelelő méretű sütőtálat vékonyan kiolajozunk, elterítjük az alján a beáztatott bab felét, rászórjuk a gerslit, jöhetnek a húsok is. Megsózzuk, megborsozzuk, rászórjuk a pirospaprikát. Egy kevés olajon pároljuk meg a szeletekre vágott hagymát, azt is tegyük az edénybe. Adjuk hozzá a vékony szeletekre vágott fokhagymát, majd az egészet szórjuk meg a liszttel, végül fedjük be a maradék a babbal. Öntsük fel az edényt vízzel, hogy ellepje az alapanyagokat, majd fedjük le a tálat, és 2,5-3 órára tegyük a sütőbe 170 fokra. Félidőben megkeverhetjük. Főtt tojásokkal tálaljuk, ezeket megfőzhetjük együtt is a sólettel, ha a nagyon alaposan lefertőtlenített nyers tojásokat is beleágyazzuk a bab és a gersli közé.
Hozzászólás zárolva.