Sopa Azteca – magyarul azték leves
Az azték leves kb. olyan népszerűségnek örvend, mint nálunk a gulyásleves. Húsimádó barátunk elsőként Pueblában kóstolta, de annyira bejött az illat és ízvilága, hogy itthon is megpróbálta. A végeredmény a család szerint nagyon jó lett – egy igazán tartalmas, ízletes leves került az asztalukra. (Amit nagyon sajnál, hogy elfelejtette az avokádót, ugyanis tálaláskor avokádó csíkokat kellett volna a levesre pakolni, de kiment a fejéből… )
Hozzávalók:
- 2 fej lila hagyma
- 2 csirkecomb (alsó és felső együtt)
- 4 gerezd fokhagyma
- 400 g egész, hámozott paradicsom (én konzervből dolgoztam)
- kb. 1 l csirke alaplé (+ én a csirkecombok főzőlevét is beleöntöttem a levesbe)
- 1 doboz vörösbab konzerv
- ½ doboz kukorica
- 1 ek oregano
- 1 ek petrezselyem
- 1 ek szárított koriander levél
- ½ ek római kömény
- 1 ek füstölt, őrölt paprika
- 1 kk chili por
- 10-12 dkg lágyabb sajt
- 3-4 tortilla lap
- ½ avokádó (én ezt elfelejtettem)
- só, bors
Elkészítés:
Elsőként a két csirkecombot felteszem egy lábasban megfőzni, amibe megy fokhagyma, fűszerek, só és bors. Amint a húsok megpuhulnak, akkor egy villával a csontokról letépkedem őket – a csontok pedig mennek Samu kutyánknak, Ő is hadd örüljön. Egy nagyobb lábasban olajon elkezdem megdinsztelni a felkockázott lila hagymákat, illetve kicsit megpirítom a római köményt is. Amint jó a hagyma, úgy jöhet a füstölt paprika, majd a paradicsom konzerv – és az összes fűszer. Hagyom, hogy a paradicsomos alap egy kicsit rotyogjon, majd érkezhet az alaplé is. Ezt követi a botmixer – amivel klasszul homogén állapotúra varázsoljuk a leveskénk alapját. Most, hogy kész az alap, jöhetnek a tartalmasabb összetevők. A széttépkedett húsokat beleszórjuk a lébe, majd jöhet a kukorica és a bab is – majd kóstolgatunk, igény szerint fűszerezünk, chilizünk. Egy serpenyőben vékony olajon lepirítjuk a felcsíkozott tortillákat – majd lassan tálalunk is. A tányérba merjük a forró és tartalmas levest, megszórjuk sajtkockákkal, majd tortilla csíkokkal – teszünk rá avokádó csíkokat, és lehetőség szerint friss koriander leveleket is. Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.