Spenótos-túrós palacsinta gratin mártással
A palacsinta egyik sós változata, amit előételként kínáltak egy 5 csillagos szállodában, de főételként is készíthetjük, főleg ha vendégeket várunk.Érdemes kipróbálni!
Magyarországon a palacsinta az édességek kategóriájában szerepel, a sós változatból pedig szinte csak a Hortobágyi palacsinta ismert. Íme egy másik, a parajos-túrós palacsinta, melyet előételként kínáltak néhány éve egy 5 csillagos szállodában, de annyira ízlett, hogy azóta magam is gyakran készítem, főleg, ha nagyobb társaságot várok.
Hozzávalók: (8 palacsintához)
8 palacsinta
250 gr. parajkrém
500 gr. túró
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors
A gratin mártáshoz:
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
0,5 l. tej
15 dkg reszelt sajt
1 evőkanál tejföl
só, szerecsendió
Elkészítés:
Kisütjük a palacsintákat, a hagyományos tésztából, annyi különbséggel, hogy semmiképpen ne tegyünk a tésztába cukrot.
A spenótot megtisztítjuk, lobogó forró vízbe dobjuk, s két percig fonnyasztjuk. Jól leszűrjük, és turmix géppel összepépesítjük. (Természetesen jó, a fagyasztott is!)
A parajkrémet összekeverjük a túróval, a szétnyomott fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük. Megtöltjük a palacsintákat, de úgy, hogy háromszögletűre, azaz cikkelybe hajtjuk. Sütőtálba fektetjük a palacsintákat, úgy, hogy egy kicsit egymásra is érhetnek.
Elkészítjük a besamel mártást: a vajból, lisztből világos rántást készítünk, s a tejjel feleresztve, állandó keverés mellett lágy tejföl sűrűségű mártást készítünk. Bekeverjük tejföllel, ízesítjük sóval, reszelt szerecsendióval, majd a palacsintákra öntjük, úgy, hogy jól befedje őket. Megszórjuk a reszelt sajttal. Forró (180-200 fokos) sütőbe tesszük, s addig sütjük, míg a sajt a tetején szép aranybarna lesz.
Előételként is kiváló, ekkor elég 1-1 palacsintát számítani fejenként. De főételnek is fogyasztható, ekkor sem bír megenni senki többet, mint 2 palacsintát.
Tipp: Jó vendégváró fogás, mert teljesen elkészíthetjük, s ráérünk akkor a sütőbe tenni, amikor a vendégek megérkeznek, így végül is frissen található.
Hozzászólás zárolva.