Sült zöldségek kölessel
Ez az étel vegetáriánusoknak remek főétel, nem vegáknak pedig például sült csirke- vagy kacsacombhoz remekül el tudom képzelni. A köles nagyon egészséges, nyugodtan kiválthatjuk vele például a rizst is a változatosság kedvéért.
Hozzávalók:
15 dkg köles
3 dl zöldség alaplé (fájdalom, nálam ez most leveskockából készült)
egy gerezd fokhagyma
zöldségek vegyesen: kelbimbó, sárgarépa, paszternák, főtt, hámozott bébicékla, póréhagyma, zeller)
fél dl olívaolaj
2-3 evőkanál balzsamecet
1 babérlevél
csapott mokkáskanál őrölt kömény
só, bors
Elkészítés:
A kölest megmostam, kicsit megszikkasztottam, majd száraz serpenyőben néhány percig pirongattam. Amikor átforrósodott, felöntöttem az alaplével (miután leveskockából készült, nem kellett sózni), beledobtam a fokhagyma gerezdet, kis lángra tettem a tűzhelyet, és fedő alatt 20 perc alatt puhára pároltam. Közben a zöldségeket meghámoztam, feldaraboltam (a céklát előtte héjában megfőztem, majd kihűtöttem, meghámoztam), és ráöntöttem a balzsamecetből, olajból, fűszerekből álló páclevet. Ekkor a céklát még nem tettem bele, mert mindent bordóra színezett volna, ez pedig nem volt cél. Egy órát töltöttek a zöldségek a pácban, ezen a ponton csatlakozott hozzájuk a feldarabolt cékla, s amikor már mind együtt voltak, akkor beküldtem őket a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol 20 percet töltöttek. Ennyi idő elég volt, hogy a zöldségek puhák, de roppanósak legyenek. Tálaláskor a kölesre halmoztam a zöldségeket.
Hozzászólás zárolva.