Süssünk ma pünkösdi kalácsot!
A pünkösdi étkezési szokások hasonlóak a húsvétihoz, bár a húsfélék közül inkább a szárnyasok dominálnak. Ám az ünnepi asztalról most sem maradhat el a kalács. Ez a kalácsfajta a sós vagy tejfölös, ami a Sárközből származik.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 6 dl tej
- 3 teáskanál cukor
- 50 deka élesztő
- 3 evőkanál olaj
- só,
- 1 tojás sárgája
Mártogatáshoz: 4 doboz tejföl, bors, só, kevés zsír
Elkészítése:
Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, majd a hozzávalókkal együtt a tésztát összegyúrjuk. Egy–másfél órán át órát kelesztjük. A megkelt tésztából karikákat formálunk, vagy összefonunk 3 sodort rudat. Kikent tepsibe rakjuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük, rövid ideig még kelni hagyjuk. Előmelegített sütőben kisütjük. 4-5 doboz tejfölt sóval, borssal összekeverünk, kicsit zsíron felmelegítjük, és a kisült langyos kalácsokat megforgatjuk benne.
Hozzászólás zárolva.