Facebook hozzászólás
773

Szabolcsi töltött káposzta

Ahány ház, annyi szokás, tartja a bölcs mondás, és igaz ez a töltött káposztára is. Mert sokan szeretik a szabolcsi változatot, ami paradicsomban fő. Te próbáltad már? Györgyi most megmutatja, hogy csináld!

Hozzávalók:

Szabolcsi töltött káposzta, Kép: Csánk Györgyi
Kép: Csánk Györgyi

1 jól megtermett fejes káposzta
60 dkg darált lapocka
20 dkg rizs
2 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 t.k. só +1
2 k.k. őrölt bors
1 t.k. pirospaprika
1 k.k. majoránna
1 k.k. őrölt kömény
2 babérlevél
1 k.k. cukor
0,5 l. sűrített paradicsom (passata)
10 dkg füstölt szalonna
Elkészítés:
Először is vágd ki a káposzta torzsáját.  Egy fazékba tégy sós vizet, forrald fel és dobd bele az egész káposztát. Pár perc után elkezdenek leválni a levelek.
Szedd leveleire, és vágj ki belőle minden keményebb részt, mert ha benne hagyod, lehetetlenség lesz feltekerni a leveleket. A nagyobbakat felezd, vagy negyedeld. Közben kockázd fel a szalonnát és pirítsd zsírjára. Egy kanál zsírt szedj ki belőle, és ezen fonnyaszd meg a nagyon apróra vágott hagymát. Amikor üveges, keverd el benne a pirospaprikát és zárd el a tüzet. A darált húst keverd el az átmosott, de nyers rizzsel.
Add hozzá a fonnyasztott hagymát, majd sót és borsot, és reszelj hozzá 1 gerezd fokhagymát. Alaposan dolgozd össze a tölteléket.
Tedd a tenyeredbe az első káposztalevelet, adagolj bele 1 kávéskanálnyi tölteléket és tekerd fel.
Ügyelj arra, hogy ne legyen se túlságosan szoros, mert a rizs miatt dagadni fog és túlságosan laza sem, mert akkor szétesik. Szóval, ezzel el kell szórakozni, nincs mese, de egyszer csak ráérez az ember és akkor már kicsit ügyesebben megy a dolog.
Amikor elkészült a rengeteg, apró töltelék, akkor kockázd fel a másik hagymát is, add hozzá a kiolvasztott szalonnakockákat és zsírt, és kissé dinszteld meg.
A káposzta megmaradt keményebb részeit és leveleit csíkozd fel és add a hagymához. Ezzel megágyaztál a töltikéknek. Szép sorjában rakosgasd le őket.
Öntsd fel félig vízzel, majd a paradicsomlével, sózd, borsozd, reszeld bele a másik fokhagymagerezdet és forrald fel.
Dobtam bele 2 babérlevelet és 1 k.k. cukrot is, mert mindig adok kevés cukrot a paradicsomos ételekhez, de ez is elhagyható.
30 perc alatt elkészül, zárd el a tüzet, és lefedve hagyjad még 10 percet, hogy jó puha legyen a rizs. Friss kenyérrel és tejföllel tálaljad.

Töltött káposzta Éva módra
Jó töltött káposztát utoljára akkor ettem, amikor nagyanyám, a drága még élt, és ő főzte. Azóta próbálok a nyomába lépni, persze azért haladok is az úton, egyre jobban csinálom én is, de jaj, ha még egyszer megkóstolhatnám az övét, de sokat adnék érte! Talán te is kipróbálnád a hagyományos változatot is a szabolcsi mellett.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!