Facebook hozzászólás
197

Szárnyas receptek borral, szőlővel

Viszonylag olcsó ilyenkor a szőlő. Most igazán élvezhetjük jótékony hatását egészségünkért, szépségünkért és nem utolsó sorban fínom ízéért. Használjuk főzéshez is!

Kékszőlős-pórés csirkemellszeletek

Hozzávalók: 6 szelet csirkemellfilé, 35 deka kimagozott vagy mag nélküli kékszőlő, 1 nagyobb szál póréhagyma, 3 deka vaj, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál étkezési keményítő, 1,5 deci tejszín, 1,5 deci száraz fehérbor, só és őrölt feketebors ízlés szerint.

Elkészítése: a megtisztított póréhagymát vékony szeletekre vágjuk, a szőlőszemeket félbevágjuk. A csirkemellszeleteket sózzuk, borsozzuk, az olajon egy serpenyőben mindkét oldalukon aranysárgára sütjük, majd félretesszük, és melegen tartjuk őket. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, és a felszeletelt póréhagymát üvegesre pároljuk benne. A z étkezési keményítőt borral összekeverjük, majd beleöntjük a serpenyőbe, és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt és a maradék bort, a félbevágott szőlőszemeket, sózzuk, borsozzuk, majd 1-2 perc alatt összefőzzük. A csirkemelleket tálra rakjuk, és leöntjük a mártással. Párolt rizzsel kínáljuk.

Szőlős csirkemáj

Hozzávalók: 60 deka csirkemáj, 2 szál újhagyma, 2 deci vörösbor, 30-40 deka fehér és vörös csemegeszőlő, 3 evőkanál olívaolaj, 2 deka vaj, 2 evőkanál balzsamecet, só, őrölt bors.

Elkészítése: a szőlőszemeket félbevágjuk, kimagozzuk, a hagymákat vékonyan felkarikázzuk. A megtisztított csirkemájakat félbevágjuk, és az olajon hirtelen mindkét oldalukat megpirítjuk, majd aláöntjük a bort, és néhány percig pároljuk benne. Borsozzuk, majd melegen tartjuk. Egy serpenyőben a vajon üvegesre pirítjuk az újhagymakarikákat, majd hozzáadjuk a szőlőszemeket, és néhány percig együtt pároljuk. A májak mellé tálaljuk a mártást, párolt rizzsel vagy burgonyapürével kínáljuk.

 

Mustban pácolt kacsacombok

Hozzávalók: 6 kisebb pecsenyekacsacomb, 10 deka füstölt szalonna, 3-4 deci friss must, 15 deka kacsazsír, 2 fej fokhagyma, 2 evőkanál majoránna, só, őrölt bors.

Elkészítése: a konyhakész kacsacombok bőrös felét bevagdossuk, a csíkokra vágott füstölt szalonnával megspékeljük, majd egy edénybe rakjuk őket, s leöntve a musttal egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap lecsöpögtetjük, mindegyiket sózzuk, borsozzuk, a majoránnával bedörzsöljük. Egy sütőedényt kikenünk vastagon a kacsazsírral, és egymás mellé fektetjük a combokat. Mellédobjuk a gerezdekre szedett, megtisztított fokhagymákat, öntünk alá a pácmustból körülbelül 1,5 decit, majd lefedve puhára pároljuk a combokat, s a végén a bőrös oldalukat piros-ropogósra sütjük. Burgonyapürével és zöldsalátával kínáljuk.

A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2009/4. számában jelent meg.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!