Facebook hozzászólás
304

Szeretjük a csokit, és ragaszkodunk a kedvenceinkhez

Lehet édes, keserű, ét, vagy tej, a csokoládé kétségkívül az emberiség egyik legkedvesebb édessége. Sokaknak elsőre a belga vagy svájci csokik jutnak eszébe, pedig a magyar csokoládégyártás is hosszú évszázadokra nyúlik vissza. A csokoládé tehát igazi szerelem sokunk számára, de mennyit is tudunk valójában kedvenc nyalánkságunkról?

Tegye fel a kezét, akinek a „Milyen csokit szeretsz? kérdésre nem azonnal Gombóc Artúr jut eszébe! Senki? Na, ugye!  Csukás István egyik legnépszerűbb mesefigurája arról híres, hogy szereti: a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét,a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét,a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon.

csokoládé
Kerek, vagy szögletes, ét, vagy tej, töltött, vagy mogyorós, kedvencünk a csokoládé (Fotó: depositphotos.com)

 Kevesen tudják, hogy hazánkban Palocsay György huszárszázados tett említést először a csokoládéról 1704-ben. Bár ő akkor még „német serként” beszélt róla. A 18. században megjelentek az olasz csokoládékészítő mesterek, majd a 19. században a gőzgéppel működő, első gyárunk termékei vitték el a magyar csokoládé hírét a világban.

csokoládé
1873-ban a Stühmer volt Magyarország első csokoládégyára (Fotó: depositphotos.com)
Luxuscikkből mindenki kedvence

Noha az első világháborúig luxuscikknek számított, ezt követően már mindenki számára elérhető lett a csokoládé. Ma gyakorlatilag alig akad olyan magyar ember, aki ne enne több-kevesebb csokoládét. A 18 év feletti magyar lakosság 94-97%-a vásárolja és fogyasztja saját bevallása szerint. Néhány nyugat-európai országban az egy főre jutó fogyasztás az évi 10-11 kilót is elérheti.  Ám úgy tűnik, Gombóc Artúr mégsem reprezentálja annyira a hazai csokoládéfogyasztási szokásainkat, mert nálunk ez a mennyiség „csak”  2,9-3 kg. Nem meglepő módon a csokoládéfogyasztás bajnoka Svájc, őt követi Ausztria, Németország és Nagy-Britannia. Azért mi, magyarok is édesszájúnak számítunk, hiszen a világátlag évi 0,9-1 kg. Ez a mennyiség azokban az országokban, ahol sok csokit esznek hozzávetőlegesen a karácsonyi ünnepek alatt elfogy.

Csokoládé divatok

Na de mit szeretünk mi, magyarok igazán? Annyi biztos, hogy már a feltalálóink között is sokan lehettek édesszájúak. Írásos nyoma van annak, hogy a múltban olyan különlegességeket próbáltak szabadalmaztatni, mint a csokoládéval bevont gyógyszerek, vagy a lyukacsos csokoládé, ami valószínűleg a mai buborékos csokik elődje lehetett. A trendek folyamatosan változnak, manapság egyre inkább hódítanak a kézműves csokoládék, a vegán változatok, a különleges ízek: a chilis, a levendulás, a mentás csokik vagy éppen a cukormentesek. A választék tehát bőséges, de van, ami örök. Így a mogyorós csokik, amelyek különösen kedveltek hazánkban. Négyből három megkérdezett szereti a mogyorós csokoládét, ezen belül is közel egyötödük kifejezett kedvencének tartja a roppanós egész mogyorószemeket tartalmazó édességet.





Facebook hozzászólás

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!