Táplálkozási tanácsok és receptek szembetegségre
Nem lát jól? Talán a helytelen táplálkozás az oka.Tudja, hogy milyen zöldségekkel és fűszerekkel javíthat a szembetegségén? Íme néhány recept ajánlatunk!
Szemünk fénye, jó látásunk szoros kapcsolatban áll táplálkozásunkkal. Az étkezés, környezeti hatások és életmód közvetlenül hat szemünk minőségére és ezzel a lencse fényáteresztő képességére. A túl kevés vagy túl erős fényt, a nagy izgalmakat és túlzott terhelést, amikor csak lehet, kerüljük el. Magától értetődik, hogy a dohányzás csak árt, ugyanis csökkenti a látóideg vérellátását.
A szembetegségek kialakulásában az A-vitamin hiánya az első számú bűnös. Ha elő vitaminja, a béta-karotin gyakran szerepel étlapunkon (sárgarépa, zöld-sárga főzelékfélék, halmáj olaj), az többek között szabályozza a látóbíbor megújulását, kiegyensúlyozza a könnymirigy kiválasztását, természetes védelmet biztosít a váltakozó fényhatások és fényingerek ellen, javítja az alkonyathoz való alkalmazkodást, és megelőzi a szürkületi vakságot. Mivel az A-vitamint nem károsítják a szabad gyökök, szükséges számára a zsír és E-vitamin (búzacsíra és más növényi olajok, avokádó) jelenléte.
Kedvező hatású és egy étkezésen belül ideális az E-vitamin kombinációja az A-vitamin elő vitaminjával (spenót, kelkáposzta, fejes káposzta, brokkoli, csukamájolaj, tojássárgája, tej, vaj). Néhány, az A-vitamin anyagcseréjéhez fontos enzim szintéziséhez szükséges a cink. Ezt az elemet, mely a táplálkozással nem kerül mindig kielégítő mennyiségben a szervezetbe, bőségesen tartalmazza a búzacsíra, búzakorpa, zabpehely és sajt, kisebb mennyiségben a zöldségek, a tej, víz és diófélék.
Gyógyítási tapasztalatok szerint króm és cink pótlásával sikereket értek el szürkehályog kiegészítő kezelésében. Célzott vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a már említett vitaminok és vitális anyagok mellett a látásképesség javítása szempontjából nagy jelentőségű az optimális mangán-, réz-, szelén- és C-vitamin-ellátás (citrusfélék). Akik elegendő sötétzöld levélzöldséget, káposztát, brokkolit, spenótot, valamint sárga-piros gyümölcsöt és zöldséget is fogyasztanak, nemcsak a fenti vitaminokat (A, C, E) kapják meg, hanem pótlólag a másodlagos növényi anyagokat, a luteint és zeaxanthint is, melyek megakadályozzák az időskori sárgafolt-elfajulás kialakulását.
Egyébként a zsírszegény táplálkozás jót tesz a szemnek: minél kevesebb koleszterint és telített zsírsavat tartalmaz az étrend, annál kisebb a szürke hályog kialakulásának, valamint az időskorban igen gyakran előforduló makula degeneráció kialakulásának esélye.
Hozzászólás zárolva.