Tócsni sült hagymakarikákkal és fokhagymás tejföllel
Egy olyan köret elkészítését mutatom most be, amely rengeteg néven fut az országban, nálunk elsősorban macok és tócsni néven ismert. Könnyű elkészíteni, tartalmas és igen változatos ételkiegészítő, de néha nagyon jó vendégváró falatkának, olyan mártogatós jellegű fogások kiegészítője lehet.
Az összetevők a következők:
1 kg burgonya
3 gerezd fokhagyma
15 dkg liszt
2 tojás
1 dl tej
só és bors, esetleg zöld fűszerek
Elkészítés:
Az elkészítés gyerekjáték: a burgonyákat meghámozzuk, megmossuk, majd nagy lukú reszelőn lereszeljük. Kézzel a vizet kinyomkodjuk, majd egy nagyobb tálba tesszük őket. A fokhagyma gerezdeket átpasszírozzuk, majd a liszttel, tejjel, tojással együtt mehetnek a krumplikhoz, melyet alaposan összedolgozunk, sózzuk és borsozzuk az egészetMi előszeretettel használunk hozzá petrezselyemzöldet, bazsalikomot – ahogy a fényképeken látszik, egy félmaréknyit most is beledaraboltunk.Kevés olajon kisütjük őket, én mostanság fém formákba halmozom a burgonyát – így esztétikusabb a végeredmény, látványosabb és könnyedebb a tálalás.
Öt-hat fej vöröshagymát felkarikáztam, majd lisztben megforgattam – és tűzforró olajban kisütöttem őket. Szalvétán lecsöpögtettem az elkészült hagymakarikákat, majd jó néhány gerezd fokhagymát tejfölbe préseltem, amihez egy fél doboz joghurtot is tettem, ami nem csak az állag lazításához volt jó, hanem az íze is nagyon kellett a kiváló végeredményhez. Zoltán többi receptje itt.
Hozzászólás zárolva.