Tökös gibanyica – a délvidék kedvenc édessége
Sütőtökből már számos finomságot készítettünk, ezért egy újabbért most valóban a szomszédba mentünk. Ez a fahéjas, piteszerű édesség bizonyára nálunk is kedvenc lesz. Igazi téli vitaminbomba.
Hozzávalók:
Tészta:
- 5o deka liszt,
- kb 15 dkg zsír,
- l,5 – 2 dl langyos víz (hozzáadni kevés sót)
Töltelék
- 1,5 kg reszelt, nyers sütőtök
- 1 csomag fahéj (ízlés szerint lehet 2 csomag is)
- 15-2o deka cukor (az édesszájúaknak 2o deka) .
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból lágy könnyen nyújtható tésztát gyúrunk, majd két részre osztjuk. Az egyiket vékonyra nyújtjuk, és kizsírozott tepsibe tesszük.
A töltelékhez összekeverjük a lereszelt tököt, cukrot, fahéjat és a már tepsibe helyezett tésztára (én megszórom grízzel), rásimítjuk. Ezután rátesszük a másik lapot, a szélein lenyomkodjuk, és villával megszurkáljuk a tésztát. Jól átsütjük, hogy a teteje kicsit megpiruljon.Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. egy órát sütjük, majd szeleteljük.
Aki a klasszikus almás pitéhez ragaszkodik, egy kicsit diétás változatban, annak ezt a receptet ajánljuk!
Hozzászólás zárolva.