Facebook hozzászólás
4 289

Tökös gibanyica – a délvidék kedvenc édessége

Sütőtökből már számos finomságot készítettünk, ezért egy újabbért most valóban a szomszédba mentünk. Ez a fahéjas, piteszerű édesség bizonyára nálunk is kedvenc lesz. Igazi téli vitaminbomba.

 

Hozzávalók:
Tészta:

  • 5o deka liszt,
  • kb 15 dkg zsír,
  • l,5 – 2 dl langyos víz (hozzáadni kevés sót)

Töltelék

  • 1,5 kg reszelt, nyers sütőtök
  • 1 csomag fahéj (ízlés szerint lehet 2 csomag is)
  • 15-2o deka cukor (az édesszájúaknak 2o deka) .

Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból lágy könnyen nyújtható tésztát gyúrunk, majd két részre osztjuk. Az egyiket vékonyra nyújtjuk, és kizsírozott tepsibe tesszük.
A töltelékhez összekeverjük a lereszelt tököt, cukrot, fahéjat és a már tepsibe helyezett tésztára (én megszórom grízzel), rásimítjuk. Ezután rátesszük a másik lapot, a szélein lenyomkodjuk, és villával megszurkáljuk a tésztát. Jól átsütjük, hogy a teteje kicsit megpiruljon.Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. egy órát sütjük, majd szeleteljük.

Aki a klasszikus almás pitéhez ragaszkodik, egy kicsit diétás változatban, annak ezt a receptet ajánljuk!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!