Töltött őzlapocka barackos-szilvás körettel
A nyári hőségben nem tanácsolt nehéz ételeket fogyasztani, de a hús hozzá tartozik a kiegyensúlyozott táplálkozásunkhoz. Egy igazi ínyencség a húsételek szerelmeseinek.
Hozzávalók:
1,2 kiló kicsontozott őzlapocka,
1 közepes fej hagyma,
20 deka gomba,
20 deka sütőkolbász,
1 zsemle,
fél deci tej,
1 deci tejszín,
1 tojás,
6 szelet főtt füstölt tarja,
néhány szem borókabogyó,
4 evőkanál olaj,
2 közepes sárgarépa,
fél szál póréhagyma,
1 deci vörösbor, 2 deka vaj,
8 szem felezett őszibarack,
20 szem vörösborba áztatott,
magozott aszalt szilva,
fél citrom leve,
só, bors, pici őrölt szerecsendió.
Elkészítése:
A húst felszúrjuk, kívül-belül kissé besózzuk, beborsozzuk. Egy fej finomra reszelt hagymát egy evőkanál olajon megpirítunk, rátesszük a felszeletelt gombát, majd zsírjára pirítjuk. Ha kihűlt, hozzáadjuk a kolbászmasszát, a tejben megáztatott és kinyomkodott zsemlét, a tojást. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük, majd jól összedolgozzuk, és megtöltjük vele a húst. A nyílást összetűzzük, és befedjük a tarjaszeletekkel. Körbekötözzük, és rászórjuk a durvára tört borókabogyót, majd sütőedénybe rakva, alátéve a maradék olajat, mérsékelt tűzön 45-50 percig sütjük, miközben vizet öntünk alá, és időnként meglocsoljuk a levével.
Végül mellétesszük a felkarikázott sárgarépát és póréhagymát, a hús tetejét megkenjük tejszínnel, és aranysárgára sütjük. Ha kész, a húst kivesszük a sütőedényből, a pecsenyelét a zöldségekkel és a borral forraljuk, majd összeturmixoljuk, ízesítjük, csészébe öntjük. A félbevágott őszibarackokat és a vörösborban áztatott aszalt szilvát a vajon megfuttatjuk, citromlével ízesítjük, majd a tálra rakjuk a hús köré.
Hozzászólás zárolva.