Töltött paprika
A töltött paprika nyári étel, akkor a legfinomabb, ha friss paprikába töltjük a húsmasszát, ha csodás zeller zöldet tudunk beletenni ízesítésnek. De akkor sem kell róla lemondanunk, ha borongós ősz, vagy tél van, paprika mindig van a piacon, és már egy-két darabbal is felidézhetjük a nyár ízét a tányérunkon. Ha pedig nem akarunk borsos árat fizetni a fólia alatt termelő darabokért, a pucér gombócok is nagyon finomak tudnak lenni a paradicsom mártásban.
Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús
8 dkg rizs
4-6 paprika
1 evőkanál vöröshagymakrém
só, bors
1 ág friss zellerlevél
4 evőkanál liszt
olaj
1 nagy doboz sűrített paradicsom
1 liter paradicsomlé
cukor
Elkészítés:
A darált húst összekeverem a megmosott rizzsel, hagymakrémmel, sóval, borssal ízesítem, majd a kicsumázott paprikákba töltöm lazán a masszát. Ami töltelék a paprikákból kimarad, azokból csak gombócot készítek. Felforralok kb. 3 liter vizet, megsózom, majd a forrásban lévő vízbe csusszantom a paprikákat és gombócokat, beledobom a zellerzöldet, a paprikák gallérját, és puhára főzöm az egészet. Ez kb. 30-40 perc. Addig megkeverem a rántást. Amikor úgy ítélem meg, hogy puha a hús, szűrőkanállal kiszedem egy tányérra, majd a főzőlevet leszűröm. Merthogy ilyenkor van benne dezertőr rizs, kósza paprika- és zellerdarabok, ezeket eltávolítom. Abba az edénybe, amiben készre főzöm a töltött paprikát, beleöntöm rántást, rá a sűrített paradicsomot, összemelegítem a kettőt, majd a paradicsomlével felengedem. Sózom, ha kell, cukrot teszek bele ízlés szerint (mi viszonylag édesen szeretjük), felforralom a mártást, majd visszateszem a töltelékeket. Ha szükséges, a főzővízzel hígítom a szószt. Kicsit rotyogtatom még együtt az egészet, majd tálalok.
Hozzászólás zárolva.