Töltött tojás melegen
Az első pillanattól kezdve imádtam, ma is bármikor meg tudom enni. Rizzsel körítve önálló vacsora lehet, hidegen – úgy értem, kihűlve – is nagyon finom, ezért nem fordult elő sosem, hogy ha egy kicsit nagyobb adagot sikerült készíteni, pocsékba menjen akár csak egy fél tojás is. A konyhában járva-kelve felkaptam egy-egy darabot, és mire körülnéztünk, már üres volt a jénai.
Hozzávalók:
személyenként 2 db tojás
zsemle vagy toast kenyér
tejföl
só
bors
petrezselyem
mustár
Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük, hideg vízbe merítjük, kihűtjük, meghámozzuk és félbe vágjuk. A sárgájukat egy tálba tesszük, a fél fehérjéket pedig egy megfelelő méretű sütőtálba ültetjük. A tojások sárgáihoz hozzáadjuk a tejben megáztatott, alaposan kifacsart zsemlét vagy kenyeret. A kenyér mennyisége nyilván függ attól, hogy tojásunk van, az a lényeg, hogy ne tengjen túl a masszában az áztatott kenyérféle, mert akkor nem lesz jóízű a töltött tojásunk. Egy zsemlénél vagy két szelet toastnál többre ritkán szokott szükség lenni. A tojásos-kenyeres keveréket ízesítjük sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel, egy teáskanálnyi mustárral. Kikeverjük, és ha nagyon szilárdnak találnánk, egy egészen kevés tejföllel lazíthatjuk. Ezután kanállal töltsük meg a fél tojásfehérjéket, púposan legyen a töltelék a tojásokban, formázzanak egész tojást. Ha minden fehérje hajót megtöltöttünk, kicsit nedves kézzel simítsuk egyenletesre a krém felszínét, locsoljuk meg az egészet tejföllel, és 180 fokos sütőben süssük maximum 20 percig az ételt.
Hozzászólás zárolva.