Facebook hozzászólás
1 148

Tönkölylisztes ciabatta

A magam részéről nagyon kedvelem a ciabattát, tökéletesen alkalmas a reggeli szendvicsek alapjául. Négyszögletes formájával ideális alany mindenféle finomság befogadására. Vasárnap este gondoskodnom kellett a hétfőn munkába menő férfiemberek szendvicseiről, ezért a jól bevált ciabatta recepthez nyúltam.

Ciabatta, Kép: Kandikó Éva
Kép: Kandikó Éva

Hozzávalók:
55 dkg tönkölybúza liszt
5 dkg fehér liszt
2-3 teáskanál só
1 evőkanál olívaolaj
7 gr szárított élesztő
0,5 l langyos víz
2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható)
5 evőkanál különböző mag (szezámmag, lenmag és napraforgó volt most)

Elkészítés:
Az összes hozzávalót a robotgép üstjébe öntjük, alacsony sebességgel elkezdjük járatni a gépet (ellenkező esetben még a plafon is lisztes lesz), és 6-7 perc alatt gyönyörű, kicsit ragacsos tésztát dagasztunk. A dagasztás vége felé adjuk hozzá a magokat is. A teljes vízmennyiséget azonban ne adjuk hozzá az elején, figyeljük, kell-e mind, és menet közben adagoljuk a tésztához, ha szükséges.
A kidagasztott tészta tetejét szórjuk meg egy kevés liszttel, takarjuk le konyharuhával, és tegyük langyos helyre kelni, míg kétszeresére nem dagad.
Mivel a tészta még mindig kissé ragacsos, erősen lisztezett deszkára húzzuk, kicsit átmozgatjuk, hogy a levegő nagy része távozzon belőle, majd egyforma darabokra vágjuk a tésztát (6-7 darab simán kijön ennyi tésztából), lisztes kézzel megformázzuk. Először téglalappá lapogatjuk a kiszakított tésztát, majd a hosszanti oldala mentén felcsavarjuk, a végeket kicsit alátűrjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a ciabattákat. Még 30-40 percig hagyjuk kelni, végül 190 fokos sütőben készre sütjük. Mindig meg szoktam kopogtatni a kenyérfélék alját, ha szépen kongó hangot ad, akkor átsült.

Hogyan kell otthon kenyeret sütni?
Kenyeret, péksüteményeket sütni otthoni körülmények között is lehet, és az is biztosnak látszik, hogy ezek általában jobbak, mint a boltiak. Nemcsak azt tudjuk, mit tettünk a tésztába, amit a boltiak esetében nem mondhatunk el, de a szívünket, lelkünket is beleadhatjuk a kenyérbe dagasztás, sütés közben.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!