Krampampuli, rumpuncs és abszint
Tüzes téli italok
Biztos, hogy mindhárom alkoholos italról hallottál már, sőt meglehet, valamelyik a kedvenceid közé is tartozik, de sokan lehet, még soha nem kóstolták egyiket sem. Nekik segítünk eligazodni a tél híres italai között egy-egy recept segítségével.
KRAMPAMPULI
Hozzávalók:
- 1 marék durvára vágott dió vagy mandula
- 1-1 marék kockára vágott aszalt szilva, mazsola és füge
- 4 egész szegfűszeg
- 1 egész rúd fahéj
- 1 evőkanál egész szegfűbors (ízlés szerint)
- 1 evőkanál kandírozott citromhéj
- 1 evőkanál kandírozott narancshéj
- 1 üveg száraz fehér vagy vörösbor
- 1 csésze erősre főzött fekete tea
- 500 ml rum
- 200g kockacukor (ízlés szerint)
Elkészítés:
Áztassuk a diót és az aszalt gyümölcsöket meleg vízbe, hogy jól megpuhuljanak. Miután pár percet áztak, csepegtessük le, majd a fűszerekkel, narancs- és citromhéjjal együtt tegyük egy nagy edénybe. Öntsük bele a bort és a teát, ezután jöhet a főzés, de ne forráspontig! Egy fém vagy hőálló szitát tegyünk az edény tetejére, amire jöhet a kockacukor. Öntsük meg rummal, majd óvatosan gyújtsuk meg a cukrot, ami szép lassan elkezd megolvadni és az edénybe csepegni. Miután az összes cukor elolvad, az italt hőálló poharakba vagy bögrékbe öntve forrón tálaljuk.
RUMPUNCS
Hozzávalók:
- 1 üveg száraz vörösbor
- 500 ml rum
- 500 ml erősre főzött fekete tea
- 1 citrom kifacsart leve
- 2-3 narancs kifacsart leve
- 200 g barnacukor vagy nádcukor
Elkészítés:
A bort, rumot és a lefőzött fekete teát egy nagyobb edénybe összeöntjük. Ehhez hozzáadjuk a cukrot és citrusok levét. Elkezdjük főzni, de hasonlóan az előző recepthez, itt sem forraljuk fel, csak addig, míg felmelegszik és a cukor elolvad. Még melegen poharakba öntjük, narancsszeletekkel díszíthetjük.
ABSZINT
Összeállításunkban kicsit eltér az első két italtól, ugyanis az abszint nem bor alapú finomság, egészen másképpen tüzes. Pontos meghatározása szerint egy nagy, eredetileg 45-74 százalék közötti alkoholtartalmú égetett szesz, amelynek készítésekor a fehér ürömfű leveleit és virágait, az ánizs és a római édeskömény termését, valamint további fűszereket használnak fel. Hagyományos színe zöld, vagy ritkábban színtelen, ezért „zöld tündérnek” is nevezik.
Hozzászólás zárolva.