Krampampuli, rumpuncs és abszint
Tüzes téli italok
Biztos, hogy mindhárom alkoholos italról hallottál már, sőt meglehet, valamelyik a kedvenceid közé is tartozik, de sokan lehet, még soha nem kóstolták egyiket sem. Nekik segítünk eligazodni a tél híres italai között egy-egy recept segítségével.
Az 1990-es években a cseh absinth-készítők vezették be a cseh módszert, amely a kockacukor meggyújtásával jár és gyakran – általában Magyarországon is – tévesen az abszint hagyományos előkészítésének hiszik. A módszer lényege, hogy egy kanálra egy vagy két darab kockacukrot tesznek, a pohár fölé tartják, és leöntik abszinttal. Miután a cukor felszívta a szeszt, meggyújtják, és hagyják enyhén karamellizálódni. Ezután leöntik a cukrot vízzel, és elkeverik. Elterjedt egy olyan változata is, melyben az italt is meggyújtják, majd megvárják, míg kialszik, és az így lecsökkent alkoholtartalom miatt nem adnak hozzá vizet. Gyakran tévesen a cseh módszert tekintik hagyományosnak.
Jelenleg a legtöbb országban nincs törvényi meghatározása az abszintnak, míg más szeszes italoknak, mint például a pálinkának, a whiskynek, a brandynek általában igen. Az előállítókat így semmiféle szabályozás vagy elvárás nem korlátozza abban, hogy bármilyen italt „absinthe”, „absinth” és hasonló nevekkel lássanak el. A ma abszintnak tekintett italok készítői vagy lepárlással, vagy keveréssel készítik el a szeszt, bár ez utóbbi nem engedélyezett olyan országokban, ahol törvény szabályozza az abszintkészítést.
Hozzászólás zárolva.