Facebook hozzászólás
70

Úttörők a Lehelen

A Lehel Csarnokban nemrégiben megnyitott Táplálékallergia Centrumban az ételallergiában szenvedőknek árusítanak ételalapanyagokat, élelmiszereket. Az üzletben elsősorban azokat a diétákhoz szükséges termékeket árulják, amelyeket szinte sehol sem kaphatók.

A Lehel Csarnokban nemrégiben megnyitott Táplálékallergia Centrumban az ételallergiában szenvedőknek árusítanak ételalapanyagokat, élelmiszereket. A centrum alapítói nagy hangsúlyt helyeznek a betegek tájékoztatására is, ezért elképzeléseik szerint szakemberek bevonásával hétfőnként tanácsadást is tartanának az üzletben.

A Lehel csarnoki üzletben elsősorban azokat a diétákhoz szükséges termékeket árulják, amelyeket szinte sehol sem kaphatók. A centrum arra is szolgál, hogy bemutassák az alapanyagokat, élelmiszereket, amelyek szinte ugyanazt az íz-világot hozzák, mint a nem diétásoknak készült termékek. Tanácsokat adnak, hogy melyik alapanyagból milyen étel készíthető, kóstolót is tartanak az egyes termékekből. Az ételbemutatók rendkívül hasznosak, hiszen a betegek megismerhetik az élelmiszerek ízét, a gyártók bemutathatják termékeiket és az orvosok, a táplálkozással foglalkozó szakemberek is tisztában lesznek azzal, hogy milyen termékeket ajánljanak a pácienseknek.

Az interneten keresztül is lehetőséget nyújtanak a vásárlásra. Sem összeg, sem darabszám korlátozást nem vezetnek be, csak a postaköltséget kell megfizetni a vásárlónak.

Az üzletet valós vásárlói igény hozta létre, a táplálék allergia. Az utóbbi években nagyot fejlődött az orvostudomány a táplálék összetevők vizsgálata, az élelmiszerekkel, alapanyagokkal kapcsolatos érzékenység felismerése területén. Az allergia kialakulásának tünetei lehetnek gyomor-és bélrendszeri tünetek, például étvágytalanság, haspuffadás, a felszívódási zavar következtében vérszegénység. Előfordul, hogy kialakulnak bőrtünetek is, többek között ekcéma, csalánkiütés, feldagadhat az arca és a keze a gyermekeknek. Tünet lehet még a légúti betegség, amit nem baktérium vagy vírus okoz.

A gyerekeknél akkor alakulhat ki az allergiás betegség, ha korán, az anyatej helyett idegen fehérjét kap, de bekövetkezhet a kifejletlen immunrendszer miatt, sőt a genetikai örökletes hajlam is kiváltója lehet. Ha a családban az anyuka vagy az apuka, illetve valamelyik testvér allergiás, az már fokozott kockázatot jelent a gyerekekre nézve.

A táplálékallergia életkortól függetlenül, bármikor jelentkezhet, de a betegség kialakulása a gyermekkorban gyakoribb. A gyerekekre jellemző, hogy ezen betegséget is 95 százalékuk négy éves korukra kinövik. Mindezt elősegítheti a betegség korai felismerése és a megfelelő diéta. A tünetek észlelése esetén feltétlenül fel kell keresni a szakorvost és a diétához is orvosi ellenőrzés szükséges.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!