Vadas marhaszelet
A magyar konyha egyik közkedvelt étele, természetesen vadhúsból a legjobb, de be kell látnunk, vadhúshoz igencsak ritkán jutunk hozzá – már aki szereti egyáltalán a vadat. De marhából is nagyon-nagyon finom vadast lehet készíteni.
Hozzávalók:
6-7 szelet marhacomb vagy fehérpecsenye
2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, egy darabka zeller
1 fej vöröshagyma
néhány szem egész bors, só, két babérlevél
1 evőkanál mustár
1 csapott evőkanál kristálycukor
3 evőkanál liszt
2 dl tejföl
pici zsiradék
Elkészítés:
A húst nem túl vékonyra szeletelem fel, a zöldségeket megtisztítom, hasábokra vágom. Nem kell nagyon apróra, a hússal együtt kell puhára főnie. A kuktában olajat hevítek, a húsok mindkét oldalát megkapatom rajta. Amikor mindnek van egy kis színe, szépen belepakolom az edénybe az összeset, hozzáadom a félbe vágott vöröshagymát, a zöldségeket, sót, egész borsot, babérlevelet, és annyi vizet öntök a húsra, hogy ellepje. A kuktában puhára párolom, aztán kiemelem a léből a hússzeleteket egy tányérra. A húslevest – mert fantasztikus húslevesünk keletkezett közben észrevétlenül – és a zöldségeket (természetesen a babérlevelet nem) a turmixgép poharába öntöm, szétturmixolom. Közben egy nagy lábasban olajat melegítek, a lisztből rántást készítek, majd hozzáöntöm a zöldségturmixot. Vigyázat, pöfög, köpköd! A rántással a szószt jól elkeverem, adok hozzá mustárt. Egy kislábasban a kristálycukrot borostyán barnára karamellizálom, felengedem egy gondolatnyi vízzel, felforralom és a szószhoz öntöm. Utoljára jön bele a tejföl, ekkor kell megkóstolni és utánízesíteni, ha szükséges. Vigyázzunk, ne tegyünk bele sok cukrot, nem az a cél, hogy a mártás édes legyen, hanem hogy a karamell és a mustár íze együttesen elkápráztassa az ízlelőbimbókat. A forró mártásba visszateszem a húsokat, átmelegítem, és akár zsemlegombóccal, akár spagettivel vagy makarónival tálalom.
Hozzászólás zárolva.