BORKÓSTOLÓ
Vincelléres, sokszínű Sopron
Egy jópofa fanatizmus és őrület kell ahhoz, hogy valaki helyt tudjon állni egy ilyen szerelemben. Ezt Molnár Tibor borász mondta nemrég a Wineglass Sajtóklubjában. A Vincellér Ház egyik több évtizedes múlttal rendelkező soproni pincészetének második generációhoz tartozó tagja a közelmúltban saját névvel lépett piacra. A csupa érdekesség között van például a hosszan héjon tartott, majdnem narancsos zöld veltelini vagy a spontán erjesztett zweigelt. Kalandos boros utazás jön!
Képzeljünk el egy gyönyörű kilátást a Fertő-tóra, és már a szánkban érezzük a pincészet Vincellér 2018-as Soproni Zenitjét. Előző évben nem kellett kapkodni a szürettel, a javarészt 30 éves öreg tőkék érett ízeket küldtek. Visszafogottabb az illat- és aromavilága, de bámulatos.[/bs-text][/vc_column][/vc_row]
Légiesen könnyű bor lett a 2018-as Vicellér Soproni Kékfrankos rozé. Színében és illatában is elegáns bor, ami tökéletesen visszaadja Sopron és környékének sokszínűségét.
Kihívásokkal teli év volt: ezt mondják a borászok arra, amikor semmi nem sikerül, amit az időjárás még derekasan meg is fejel. A 2014-es Molnártiti Soproni Kékfrankos rozé éppen ebbe a kategóriába tartozik, ami véleményem szerint szenzációsan sikerült, mondjuk úgy, a kézműves ágazat extrém terméke. Vagy valaki nagyon kedveli, vagy idegenkedik tőle. Molnár Tibor szerint ezt a bort nem szabad hűteni, különben nem jönnek ki jól a gránátalmás, érett ízek.
Fizzi Miska az elnevezése a 2017-es gyöngyöző bornak. Gyönyörű rozé! Imádják a hölgyek, a fesztiválozók, és az sem véletlen, hogy vezető japán borkereskedők jöttek el érte! Nemcsak megkóstolták, de a rájuk jellemző alapossággal kicsi, steril zacskóban talajmintát is vettek, sőt, egy drónnal a környéket is végigpásztázták. El voltak ragadtatva!
Szintén imádják a japán vevők a 2014-es Molnártiti Selection Soproni Zweigeltet. A már említett 2014-es esztendő megint! Isteni, de nemcsak a gyönyörű színe miatt kell megkóstolni ezt a nagyszerű bort!
Jegyzeteimben „NAGYON FINOM” megjegyzéssel külön bekereteztem a 2015-ös Vincellér Soproni Kékfrankost! 2011-ben telepített bioművelésű tőkéken termett. Kitűnő volt az évjárat, színe mint a rubinté. Két évig várta sorsát tölgyfahordóban. Szép, kerek, gyümölcsös ízeiben ott a meggy, a borsosság, a fűszeresség.
Végül egy igazi meglepetés, a 2018-as Vincellér Zöldike fehér must. 2010 óta foglalkoznak külön must készítéssel, mert megnőtt rá az igény. Különösen divatba jött a bor alapú koktélok világában. Legnagyobb vásárlójuk az olasz specialitásairól híres Gianni étterme.
Különc borvidék
Hozzászólás zárolva.