Vörösboros kuglóf
Vörösbort a sütibe? Miért ne? A csokoládéval és a fűszerekkel remek harmóniát fog alkotni, olyannyira, hogy csak győzzük figyelemmel követni, milyen gyorsan fogy el a kuglófunk.
Hozzávalók:
20 dkg puha vaj,
15 dkg cukor
4 db tojás
30 dkg liszt
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 teáskanálnyi fűszerkeverék, legyen benne őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg,
őrölt gyömbér
1.5 dl száraz vörösbor
10 dkg étcsokoládé
1 evőkanál olaj
1 csomag sütőpor
1 narancs reszelt héja
5 dkg mazsola
5 szem aszalt sárgabarack apróra vágva
5 dkg apróra vágott dió
Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vajat, és azzal is kihabosítjuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A csokoládét felolvasztjuk, hozzáadjuk az olajat is.
Keverjük össze a lisztet, a kakaót, sütőport és a fűszerkeveréket, majd 3-4 részletben a borral felváltva adjuk a tojásos, cukros masszához. Erre az egy kicsit ebből, egy kicsit abból eljárásra azért van szükség, hogy a vaj ne csapódjon ki attól, hogy hirtelen sok folyadékot kellene felvennie. Végül jöhet az olvasztott csokoládé, utoljára pedig a tojásfehérje is. Spatulával keverjük egyneművé a tésztát, szórjuk bele a mazsolát, barackot és diót. Kivajazott, kilisztezett kuglóf formában, 180 fokra előmelegített sütőben sütjük, kell neki legalább 40 perc, de mielőtt kivesszük a sütőből, mindenképpen szúrjunk bele tűt vagy fogpiszkálót, hogy a közepe is átsült-e.
Hozzászólás zárolva.