Facebook hozzászólás
184

Waterzooi I., Vízbenfőtt csirke (belga)

Hozzávalók: 1 nagy tyúk vagy 2 csirke, 6 dkg vaj, 5 póréhagyma, 5 zeller vagy petrezselyem, 2 sárgarépa, 2 hagyma, 4 szegfűszeg, 6 szál petrezselyemzöld, fél kk. kakukkfű, negyed szerecsendió, 10 szem bors, …

1 babérlevél, 2 liter csirkeleveslé, 2,5 dl bor, 1 citrom leve, 4 tojás sárgája, 1,8 dl tejszín; körethez 1 citrom, 2 ek vágott petrezselyemlevél..

A csirkét vágja bontási darabokra, a pórét, petrezselymet és sárgarépát nagy darabokra, a hagymát hámozza és szúrjon bele 2-2 szegfűszeget, a fűszernövényeket tegye fóliába és azt sűrűn lyuggassa ki (géz vagy teaszűrő is megfelel). A csirkedarabokat kenje be vajjal, süsse roston, kb. 10 cm-re a tűztől, 20 percig, gyakran forgatva. Mikor aranybarnára sült, tegye bográcsba vagy fazékba, tegyen hozzá mindent, kivéve a citromlevet, tojást és tejszínt, forralja fel, majd vegye lejjebb a hőt, fedő alatt párolja legalább 1 órát, míg puha lesz. Vegye ki a csirkét, hagyja hűlni. Levét szűrje át, zsírját szedje le. Töltse vissza a bográcsba, keverje bele a citromlevet. Tálalás előtt a csirkét bőrözze le, csontozza ki, vágja falatnyinál nagyobb darabokra, az aprólékot darálja vagy turmixolja. A szűrt levet forralja fel, tegye bele a csirkét az aprólékkal, fedve kis hőn melegítse át kb. 5 percig. Verje fel a tojást, keverje hozzá a tejszínt, majd 2,5 dl levest a bográcsból, s miután simára keverte, töltse kevergetve, részenként a leveshez. Párolja nagyon kis hőn még 2-3 percig (nagy hőn a tojás megfő és kiválik). Levestányérba kanalazva tálalja, szórja meg finomra aprított petrezselyemzölddel, adjon mellé vékony citromkarikákat.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!