Zakuszka
Lehetséges lenne, hogy még sosem hallotta az örmény eredetű zakuszka nevét? Ideje vele megismerkednie, mert kiváló előétel, de reggelire, vacsorára is bevethetjük, ha gyors megoldásra vágyunk. Számtalan változata létezik, ez egy a sok közül.
Hozzávalók
5 db csípős paprika
2 kg paradicsom paprika vagy kápia paprika
10 gerezd fokhagyma
2 db közepes zeller
8 db hagyma
5-6 kg paradicsomból paradicsom lé
10 db szegfűszeg
5 db szegfűbors
0,25 dkg cukor
1 dl borecet
3 evőkanál só
3 babérlevél
1,5 dl olaj
ízlés szerint őrölt fekete bors
Elkészítés:
Húsdarálón kétszer ledaráljuk a nyers zöldségeket. Olajon megpároljuk a hagymát, majd amikor már puha, hozzáadjuk a többi zöldséget. Ráöntjük a paradicsomlét, beletesszük a babért, szegfűszeget, szegfűborsot, majd kb. egy órát főzzük. A végén fűszerezzük a zakuszkát cukorral, ecettel, ezekkel is forraljuk még az ételt. A munka utolsó előtti fázisaként merülő mixerrel kicsit krémesítjük az elkészült szószt. Nem kell péppé zúzni, jó, ha vannak benne nagyobb darab zöldségek is. Üvegekbe töltjük és a tetejére egy evőkanálnyi olívaolajat teszünk, ami légmentesen lezárja és konzerválja a zakuszkát. Néhány percre fejre állítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztban kidunsztoljuk.
TIPP: A fűszereket tegyük tüllbe vagy teatojásba, hogy ne kelljen a végén egyenként kiszedegetni a tűzforró ételből.
Hozzászólás zárolva.