Zellerkrémleves zellerchipsszel
A zeller nagyon egészséges zöldség, nagy kár, hogy kevesen szeretik. Bár aki szereti, az rajong fűszeres, karakteres ízéért. Próbálkozzunk először egy krémlevessel a zellerhez vezető úton.
Hozzávalók:
2 db zellergumó
2 db burgonya
2 gerezd fokhagyma
2 kk borsikafű
2 kk szárított metélőhagyma
6-7 dl alaplé
só és bors
vaj
Elkészítés:
A zellert megpucoljuk, majd másfél zellert felkockázunk. Azért másfelet, mert a maradék fél gumóból készül majd a chips – amit most félre is teszünk egy kicsit. A zellerkockákat kevés olajon egy kicsit átpirítjuk úgy, hogy közben át is forgatjuk mindegyiket. Amint ezzel elkészültünk, öntünk rájuk vizet, kb annyit, hogy ellepje őket.
A burgonyát is megtisztítjuk, majd őket is felkockázzuk – és mehetnek is a zellerkockák mellé. Jöhet fűszerként a borsikafű és a metélőhagyma, a két gerezdnyi fokhagyma, na meg kakukkfű is – csak nekem épp nem volt itthon.
Főzzük a kockákat mindaddig, amíg teljesen át nem puhulnak. Közben hozunk a fagyasztóból alaplevet, ami klasszul fel is olvad, ízében pedig hozzátesz a levesünkhöz.
Botmixerrel teljesen homogénné alakítjuk a levet, még kóstolgatunk, esetleg sózunk, borsozunk. Ha valaki igényli, akkor tejszínnel még tuningolhatunk rajta – de én úgy érzetem, hogy ez teljesen fölösleges.
Egy forró serpenyőben, vékony olajon megpirítjuk a vékony zeller szeletkéket, majd egy szalvétán lecsöpögtetjük mindet.
Mindent forrón tálalunk, bekanalazzuk az egészet – majd besöpörjük az elismeréseket.
Hozzászólás zárolva.