Halas Karcsival búcsúztunk a nyártól
Szeptembert írunk. Vége a szabadságoknak, elkezdődött a tanév, és bizony messze még a május. Nehéz szívvel búcsúzunk a nyártól. Még meleg az idő, de már zárnak a nyaralók, a vendéglátóhelyek, köztük kedvencem, Zamárdi-felsőn Halas Karcsi halsütője. Hosszú évek óta járunk a Mókus utcába, az ország 10 legjobb halsütőjének egyikébe.
Lassan tíz éve pihenünk augusztusonként Zamárdi-felsőn. Barátaink meséltek először Halas Karcsiról és halsütőjéről. Kipróbáltuk, azóta is a kedvencünk! Amint megérkezünk, eldobjuk a csomagokat, és első utunk odavezet!
Halas Karcsi, vagy ahogy kevesen ismerik, Csibrák Károly több mint harminc éve süti pompás halait. Reklámra gyakorlatilag nincs szüksége, szájról szájra terjed a híre.
– Előbb utóbb mindenki előkerül! – mondja vidáman, amikor meglát minket. Már nyitja is a hűtőt, régi vendégeiről pontosan tudja, mit szeretnek. Megmutatja a nekünk szánt legszimpatikusabb keszeget, és eltűnik az üzlet hátuljában, titkos „barlangjában”…
Chef a családban – Keszeg irdalás (Halas Karcsi) from Stiller Tamás Schefponthu on Vimeo.
– A sült keszegnek két titka van: az egyik hogy nagyon ügyesen be kell irdalni. Ezután frissen beleforgatod a paprikás lisztbe, és bő olajban kisütöd – meséli sikere nyitját.
– Azért szerintem még van valami abban a paprikás lisztben! – teszem gyorsan hozzá. Elmosolyodik, rám néz, majd hozzáteszi:
– Na ez az én titkom, amit soha nem mondok el! – Kacsint egyet, és már rohan is a többi vendéghez, mert a Mókus utcába mindig érkezik a vendég! Nincs az a jégeső, vihar, ami elkergetné a vendégeket. A magyaron kívül a német, az angol, a lengyel szó volt a leggyakoribb, ahogy hallottam.
Halas Karcsi legszívesebben balatoni halakat készít – hiszen ott élnek a világ legjobb fajtái. A keszegen kívül kérhetsz fogast, harcsát, busát. Specialistása a sült kősüllő és a rántott haltej. Isteni finom a halászlé, de aki hekkre vágyik, azt is kaphat.
Kis műanyagtálcán tálalta fantasztikus sült keszegemet egy hideg kovászos uborkával, egy szelet kenyérrel és egy korsó csapolt sörrel. Leültünk a retró vasszékekre, és kezdődhetett a földön túli élvezet. A kis halsütő ugyanis nem csipketerítős, pénzlehúzós kirakatétterem, hanem igazi, régi balatoni halsütő teljesen elfogadható árakkal, ahová egy rövidnadrágban, egy pólóban, egy strandpapucsban is le lehet ülni.
Rengeteg jönnek kisgyerekekkel. Ott ugyanis ők is nyugodtan ehetnek halat, nincs benne szálka, és persze az etetőszék sem hiányzik a bútorok közül. Az üzlet délben nyit, de arra is volt már példa, hogy a minket meglátogató vendégek kedvéért már délelőtt 10-re kisütöttek néhány halat, hogy azt frissen becsomagolva utazhassanak haza Budapestre.
Egy baj van, hogy a szezonnak vége, Halas Karcsi bezárt, de a neten azt üzente, hogy jövőre ismét vár mindannyiunkat!
Hozzászólás zárolva.