Facebook hozzászólás
521

150 éve született Gandhi

Alkalmi bélyegkisív kibocsátásával emlékezik meg Mahátma Gandhiról születésének 150 éves évfordulóján a Magyar Posta. A bélyegkisív 40.000 példányban, Domé Eszter grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült.

Gandhi díszboríték, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

Mohandász Karamcsand Gandhi, híveitől kapott tiszteletnevén Mahátma Gandhi (jelentése: „nagy lélek”) jogász, politikus, India spirituális vezetője, aki az erőszakmentességet hirdetve vált az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakjává. 1869-ben született Brit India Gudzsarát államában. Kizárólag békés eszközökkel küzdött céljaiért, az önmegtartóztatást, megbocsátást és szeretetet hirdette. Neve egybeforrt a béke keresésével és szeretetével. Születése napját 2007-ben az ENSZ az erőszakmentesség világnapjának nyilvánította.

Gandhi bélyeg, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

A bélyegkisív négy azonos bélyeget tartalmaz, melyeken Mahátma Gandhi „namaszté” köszöntéshez összetett kezekkel látható.

Gandhi bélyegző, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

Az alkalmi borítékon és alkalmi bélyegzőn megjelenő grafikák szintén rá jellemző tevékenységek: gyaloglás és fonás közben ábrázolják. Utóbbi azért is különleges, mivel ő maga is font, és ösztönözte a mesterségek, köztük a házi szövés-fonás újraélesztését.

Disznó egy évünk lesz
A Disznó éve köszönt be február 2019. február 5-én a kínai horoszkóp szerint, ami 2020. január 24-éig tart. A Magyar Posta ezúttal is egy bélyegújdonsággal köszönti az eseményt. Elekes Attila André tervei alapján a Pénzjegynyomda készítette a különlegességet.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!