Facebook hozzászólás
569

INTERNET

25 éves a világ legismertebb böngészője

Ugyan a Google Chrome és a Mozilla Firefox egyre jobban kiszorítja a Microsoft saját böngészőjét, az Internet Explorer így is negyed évszázada a mindennapok része. Vasárnapi cybertörténelem.

Huszonöt éve, 1995. augusztus 16-án tette elérhetővé a Microsoft amerikai számítástechnikai óriásvállalat az Internet Explorert, amely sokáig a világ legelterjedtebb grafikus böngészőprogramja volt – nem kis részben azért, mert a Windows operációs rendszer része volt – írja az MTVA Sajtóadatbankja.

A világháló feltalálója, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetnél (CERN) dolgozó Tim Berners-Lee 1991-ben mutatta be kollégáinak a NeXT számítógépre kifejlesztett első böngészőprogramot, amelynek nevét később Nexusra változtatták, hogy megszüntessék a szoftver és a világháló azonos elnevezéséből származó zavart. A CERN 1993. április 30-án tette mindenki számára szabadon és ingyen hozzáférhetővé a Nexus forráskódját.

Az első tömegesen használt böngésző, a Marc Andreessen által megalkotott Mosaic már jóval inkább felhasználóbarát volt, és együtt tudta kezelni a képeket a szövegekkel. A Mosaic licencét később a Spyglass cég vette meg, de a Spyglass Mosaic böngésző nem vonzotta a felhasználókat. Ők inkább az önállósult Andreessen fejlesztette Netscape Navigatort (1997-től Netscape Communicator) választották, amely 1994-es megjelenése után gyorsan domináns pozícióra tett szert, s 1996-ban a piac majdnem 80 százalékát uralta.

A Microsoft késésben volt

A Microsoft, a legnépszerűbb operációs rendszer, a Windows tulajdonosa megkésve nyitott a világháló felé. A redmondi óriás nem is önálló fejlesztéssel rukkolt elő, hanem a Spyglass Mosaic licencét vette meg és fejlesztette tovább. Az Internet Explorer 1.0 a Windows 95 operációs rendszer megjelenése után egy nappal, 1995. augusztus 16-án a Microsoft Plus! for Windows 95 csomag részeként (további 50 dollár megfizetése ellenében) vált hozzáférhetővé, ezzel megkezdődött a Netscape-pel vívott, úgynevezett böngészőháború.

internet, évforduló, internet explorer
A legendás logó (Forrás: Wikimedia Commons)

 

A versenyben az Internet Explorer fejlesztésére évi százmillió dollárt költő Microsoft újabb és újabb újdonságokkal próbálta terméke népszerűségét növelni. Az IE második változatát már ingyen letölthetővé tették, a harmadik az Internet Mail levelező, a News 1.0 hírolvasó és a Windows Address Book címjegyzék-alkalmazásokkal bővült, támogatta a Netscape bővítményeit és a JavaScript Microsoft-féle változatát, a JScriptet. Ebben a verzióban jelent meg a kék e betűt formázó logó, a böngésző piaci részesedése 3-5 százalékról 20-30 százalékra nőtt.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!