Facebook hozzászólás
1 140

A VAKCINÁVAL JÖN A MIKROCHIP IS?

A legdurvább koronavírus-összeesküvés elméletek

A második hullám árnyékában körülnéztünk, hogy melyek a legelképesztőbb álhírek és pletykák, amelyek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban szárnyra keltek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az álhírek gyorsabban terjednek, mint maga a vírus. Ezért az Európai Unió a saját honlapján igyekszik a hihetetlen számú és tartalmú fake news ellen küzdeni, mert úgy véli, a koronavírussal kapcsolatos megtévesztő információk elleni határozott fellépés életeket ment.

Egyesek szerint a túlnépesedés miatt indították útjára a koronavírust. Fotó: Pixabay
Egyesek szerint a túlnépesedés miatt indították útjára a koronavírust. Fotó: Pixabay

 

Az Európai Bizottság január óta többek között így próbál küzdeni a tendencia ellen:

  • a Twitter több mint 3,4 millió gyanús felhasználójával szemben járt el, akik koronavírussal foglalkozó vitafórumokat vettek célba.
  • kérésére a Google-höz tartozó YouTube több mint 100 ezer gyanús videót vizsgált meg. A Google egyébként 6,5 milliárd dollárral száll be olyan nonprofit szervezetek mellé, akik specifikusan az online terjedő hamis információk ellen küzdenek.
  • elérte, hogy a Microsoft folyamatosan látható tájékoztató panelt tett közzé a LinkedIn felületén, és létrehozott egy online koronavírus-hírközpontot Daily Rundown néven, mely naponta 96 millió felhasználót ér el.
  • az online platformokról több millió félrevezető – túlárazott, hatástalan vagy potenciálisan veszélyes terméket reklámozó – online hirdetést távolítottak el.

És most lássuk, melyek azok a legdurvább álhírek, amelyek a koronavírus-járvány óta napvilágot láttak. Ezzel kapcsolatban egy nemrégiben megtartott online konferencián Krekó Péter, a Political Capital igazgatója azt mondta, az összeesküvés-elméletek közös vonása például, hogy egyszerű, rövidre zárt magyarázatot kínálnak, illetve felelőst is megneveznek.

Egy friss kutatás pedig arra mutat rá, hogy az álhíreknek köszönhetően legalább 800 ezer ember halt meg a világon. Az amerikai kutatók december 31. és április 5. között megjelent 2311 álhírekkel foglalkoztak, 25 nyelven és 87 országból.

A legnagyobb összeesküvés-elméletek

1. Az 5G-létesítmények terjesztik a vírust: A koronavírus nem foglalkozik azzal, hogy milyen mobilhálózatot használunk; kizárólag cseppfertőzéssel, azaz a köhögés, tüsszentés, illetve kilégzés során a levegőbe kerülő váladékcseppekkel terjed egyik emberről a másikra. Koronavírus-fertőzéseket világszerte észleltek, az 5G-t viszont még nem vezették be mindenhol. Számos olyan országban, ahol nem telepítettek 5G-hálózatot, a koronavírus-járvány jelentős méreteket öltött. Az 5G egyszerűen a mobilhálózatok következő generációja, és a jelenlegi 4G hálózatokhoz hasonlóan nem tud kölcsönhatásba lépni egy olyan vírussal, amely csak folyékony halmazállapotú közegben képes életben maradni.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!